Syrop z orzecha włoskiego z miodem - jak działają orzechy z miodem na tarczycę?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuJeśli tarczyca nie pracuje prawidłowo, pojawiają się m.in. problemy jelitowe, wahania wagi, bóle stawów i zaburzenia miesiączkowania. W przypadku stwierdzenia niedoczynności tego gruczołu i kłopotów z utrzymaniem właściwej masy ciała, możemy przyjmować syrop, który przygotujemy z dwóch składników - to syrop z orzecha włoskiego z miodem. Jak działa miód na tarczycę? Syrop z zielonych orzechów i miodu poprawi pracę tarczycy i wspomoże utratę zbędnych kilogramów.
Wahania wagi są jednym z najczęstszych objawów chorej tarczycy. Niezależnie od stosowanej diety i trybu życia możemy mieć problemy ze schudnięciem albo przybierać na wadze. Nie pomaga zdrowy, niskokaloryczny jadłospis i regularne ćwiczenia. Przyczyną złej pracy tarczycy i kłopotów z wagą jest m.in. niedobór jodu. Możemy uzupełnić poziom tego pierwiastka w organizmie w prosty i naturalny sposób. Jak? Sięgnij po zielone orzechy włoskie w miodzie.
1. Przepis na syrop na problemy z tarczycą
Lista składników:
- 40 młodych (zielonych) orzechów włoskich,
- 1 l miodu (dobrej jakości).
Sposób przygotowania:
Pozbawiamy orzechy łupiny. Następnie dokładnie je myjemy. Zanieczyszczenia, które znajdują się w trudno dostępnych miejscach, usuwamy za pomocą igły. Możemy nakłuć orzechy w kilku miejscach albo pokroić. Wrzucamy je do dużego słoika i zalewamy miodem. Odstawiamy w słoneczne miejsce na 40 dni (od czasu do czasu powinniśmy wstrząsnąć naczyniem). Po upływie tego czasu odcedzamy powstały płyn i przelewamy go do szklanej butelki. Gotowe!
Syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Zaleca się go pić raz dziennie — przed śniadaniem. Każdego poranka powinniśmy przyjąć jedną łyżeczkę.
2. Właściwości składników
Miód z zielonymi orzechami włoskimi - to połączenie jest znane i stosowane w leczeniu różnych schorzeń od czasów starożytnych. Wspólnie te składniki leczą wrzody żołądka i anemię, a także obniżają ciśnienie krwi.
Orzechy włoskie są zdrowsze niż migdały, laskowe i pistacje. Zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż inne gatunki. Antyoksydanty, których dostarczają, są nawet kilkanaście razy bardziej skuteczne niż witamina E. Orzechy włoskie to też bogate źródło wartościowego białka, błonnika, wielu witamin i minerałów.
Skuteczność tej mikstury to przede wszystkim wynik obecności jodu w niedojrzałych orzechach włoskich. Ten składnik mineralny jest istotny dla stymulacji tarczycy do pracy. Ponadto mają one działanie odtruwające, zapobiegają wchłanianiu toksyn.
Miód jest bogaty w enzymy grzybo- i bakteriobójcze, witaminy (A, C, z grupy B) oraz minerały (mangan, chlor, fosfor, potas, magnez i kobalt). W połączeniu z młodymi zielonymi orzechami włoskimi pomaga walczyć z otyłością i dodaje energii. Zwiększa też odporność i wzmacnia organizm, dlatego tę miksturę można stosować po przebytych chorobach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze