7 powodów, dla których lepiej nie jeść wiśni maraschino

Świeże wiśnie są pyszne i bardzo zdrowe. W naturalnej postaci owoce te są lekko kwaskowate i mają wiele korzystnych właściwości, ale kiedy zanurzymy je w sztucznym syropie, tracą one prawie wszystkie swoje wartości odżywcze.

Większość z nas miała kiedyś okazję spróbować wisienek maraschino. Tak, chodzi o te słodkie, czerwone wiśnie z pysznym ogonkiem, które zazwyczaj zdobią torty, desery lub koktajle. Wisienki te tylko z pozoru jednak wyglądają słodko i niewinnie. W rzeczywistości, są one bardzo szkodliwe a sposób w jaki powstają jest naprawdę przerażający.
Wiśnie maraschino nie tylko mają wysoką zawartość kalorii, ale też zawierają bardzo dużo cukru oraz sztucznych barwników.
Dowiedzcie się, jak powstają słynne wisienki, a już nigdy więcej po nie sięgniecie!
Zobacz też: Słodycz płynąca z natury i ta płynąca z chemii — ten wybór jest prosty

Są zanurzone w syropie cukrowym
Zanurzenie wiśni w syropie cukrowym nie jest najlepszym sposobem na zachowanie walorów zdrowotnych tego pysznego owocu. Poza tym, jego tekstura staje się wówczas sztuczna.
Jak dużo cukru zawierają wisienki maraschino?
Około ½ filiżanki maraschino, zawiera 38,77 g cukru. Jedna wisienka maraschino zawiera ok. 2 g cukru. Według Mayo Clinic, kobiety powinny utrzymywać spożycie cukru na poziomie 6 łyżeczek (lub 24 g dziennie), a mężczyźni nie powinni jeść więcej niż 9 łyżeczek (lub 36 g cukru dziennie). Średnio, dieta większości z nas zawiera jednak znacznie więcej cukru, co zwiększa ryzyko chorób serca, przyrostu masy ciała i próchnicy zębów.
Powstają w naprawdę przerażający sposób
Zazwyczaj świeże, czerwone wiśnie są bielone chlorkiem wapnia i dwutlenkiem siarki, aż zmienią kolor na żółty i stracą swój naturalny smak. Następnie są marynowane w syropie kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy i sztucznie barwione przez 4 tygodnie. Nie brzmi to zbyt zachęcająco, prawda?

Najlepsze wiśnie to te zerwane prosto z drzewa
Wiśnie nie powinny być zanurzane w wapnie. Ani jagody. Ani cytryny. Ani marakuje. Ani żadne inne owoce. Wiśnia to wiśnia i najlepiej smakuje, kiedy jest świeża i zerwana prosto z drzewa. Wiśnie są zdrowym źródłem błonnika, witaminy C, żelaza, potasu i witaminy A. Poza tym nie zawierają dodatkowego cukru, jak w przypadku wiśni maraschino, a cały kubek tych owoców ma tylko 97 kalorii!
Jedz owoce
Sztuczne kolory
Wiśnie maraschino są jasnoczerwone, a kolor ten pochodzi ze sztucznego barwienia, a nie z natury. Owoce te są barwione przy użyciu tzw. Red 40 (czerwień allura – organiczny związek chemiczny, ciemnoczerwony, spożywczy, smołowy barwnik azowy) oraz Red 3. Jak ostrzega Center for Science in the Public Interest, powinno się używać niewielkich ilości Red 40 i całkowicie unikać Red 3.

Red 3 został wycofany przez większość marek produkujących wiśnie maraschino ze względu na potencjalne zagrożenie dla zdrowia, ale Red 40 wciąż jest używany. Barwnik ten może u niektórych osób wywoływać objawy alergiczne. Badania nie są jednoznaczne, ale niektóre z nich wykazały, że Red 40 może również powodować wiele innych problemów zdrowotnych.
Wisienki maraschino są nie tylko czerwone. Mogą one występować również w wielu innych kolorach — zielonym, niebieskim, różowym oraz żółtym.
Ubogie wartości odżywcze
Wiśnie maraschino dostarczają niewielkich ilości składników odżywczych. Pół filiżanki wisienek dostarcza 54 mg wapnia i 21 mg potasu. Ta sama porcja zawiera 45 międzynarodowych jednostek witaminy A i 1,5 µg witaminy K. Maraschino zawierają śladowe ilości magnezu, żelaza i cynku.

Są "staroświeckie", zwłaszcza, jeśli ozdobimy nimi koktajl
Chcesz zepsuć swój koktajl, lody lub deser tanim dodatkiem? Dodaj do niego wiśnie maraschino. Pamiętaj, że nie ma nic lepszego niż świeże owoce wiśni.
Czekolada w diecie osoby odchudzającej się
Nie uratuje ich nawet czekolada
Czekolada to jeden z najwspanialszych wyrobów cukierniczych. Wszystko, czym ją polejemy, od razu staje się lepsze. Z wyjątkiem wiśni maraschino, które od wielu lat są dodawane jako wypełnienie czekoladowych bombonierek.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze