Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz
ANNA KRZPIET • dawno temuWszyscy wiemy, że coraz trudniej o zdobycie jedzenia, które nie jest "naszprycowane" różnorodnymi E, wzmacniaczami, ulepszaczami, aromatami itd. Wystarczy przeczytać skład produktów znajdujących się w sklepach, a włos na głowie się jeży. Czy jeszcze mamy szanse na zakup zdrowej żywności? Przedstawiamy kilka przykładów najbardziej popularnych produktów, których samo przygotowanie może zniechęcić do jedzenia.
Ten artykuł ma 2 strony:
Nuggetsy
Prawie wszyscy lubią te małe kawałeczki mięsa w chrupiącej panierce, które można nabyć w popularnych sieciach fast food oraz w sklepach. W rzeczywistości wytwarzane są z różowej masy, który na pierwszy rzut oka przypomina gumę do żucia. Tak naprawdę są to wyselekcjonowane mechanicznie i zmielone w całości kurczaki.
By pozbyć się szkodliwych bakterii, masa jest dezynfekowana w kąpieli amoniakowej. Następnie nuggetsy pokrywane są sztucznymi barwnikami i ulepszaczami smakowymi. A więc nuggetsy to tylko w 50 proc. mięso, reszta to zmiażdżone kości, wnętrzności itd. i dodatkowo około 30 chemicznych substancji i wypełniaczy.
Zobacz też: Chemia na talerzu, czyli o kwasach i zasadach w codziennej diecie
Mięso kebab
Kurczak, wołowina czy baranina? Hmm, odradzamy ostatnie. Mityczna baranina jest w rzeczywistości połączeniem zmielonych różnych mięs z odpowiednimi przyprawami, ulepszaczami i aromatami, tak aby jak najbardziej przypominać baraninę.
W każdym rodzaju przetworzonego fabrycznie mięsa kebab znajduje się przewaga tłuszczów różnego pochodzenia, polepszacze, utrwalacze i wzmacniacze. Oczywiście nie każde takie mięso jest odmianą typowego fast fooda, istnieją wciąż miejsca, gdzie można zakupić prawdziwy kebab, tworzony tradycyjnymi orientalnymi recepturami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze