Substancje, których powinniśmy unikać po 30. roku życia

Przede wszystkim chodzi o zmianę stylu życia. Po 30 roku życia metabolizm zaczyna zwalniać przez co nietrudno o dodatkowe kilogramy, które ciężko później zrzucić. Ponadto obniża się produkcja kolagenu, przez co skóra staje się wiotka. Niestety, to właśnie po 30 roku życia zwiększa się ryzyko wielu chorób – łatwiej wówczas o wrzody żołądka, wysokie ciśnienie, miażdżycę, atak serca czy udar. W menu trzydziestolatka powinny znaleźć się warzywa, owoce, chude ryby, drób i pieczywo pełnoziarniste. A czego powinniśmy unikać, aby po trzydziestce zachować dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę?
Ten artykuł ma 3 strony:

Sód
Osoby po 30. roku życia zwykle żyją intensywnie i stres nie jest im obcy. Ponieważ w tym wieku zwiększa się ryzyko ataku serca, powinniśmy wyeliminować czynniki, które mogą mieć na to wpływ. Co ma do tego sód?

Otóż wysokie spożycie podnosi ciśnienie krwi, co grozi zawałem. Sód znajduje się przede wszystkim w soli, dlatego warto zastąpić ją ziołami i innymi przyprawami. Bogatym źródłem sodu jest pieczywo, płatki śniadaniowe, wędliny, konserwy i sery. Bezpieczna dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 6 g (płaska łyżeczka). Warto także włączyć do swojej diety produkty bogate w potas (warzywa i owoce), ponieważ wyrównuje on nadmiar sodu w organizmie.
Zobacz również: Jak zmierzyć swój wiek metaboliczny?
Zobacz też: Co się dzieje z organizmem, gdy spożywasz za dużo soli?
Nitatry
Same w sobie azotany nie są szkodliwe, ale mogą reagować ze znajdującymi się w organizmie białkami, co prowadzi do powstania nitrozamin, które wywołują raka.

Nitraty dodawane są głównie do wędlin – dzięki nim mięso przez dłuższy czas zachowuje swoje właściwości i wyglądają po prostu apetycznie. Szwedzcy naukowcy oszacowali, że zjadanie dziennie 30 g przetworzonego mięsa, zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka aż o 38 proc.! Można sobie jednak pomóc włączając do diety owoce i warzywa bogate w witaminę C, która hamuje powstawanie nitrozamin.
Należy uważać jednak na warzywa liściaste np. sałatę, która jak gąbka wchłania nitraty znajdujące się w nawozach, którymi jest spryskiwana.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze