Lody z warzyw i owoców. Bez dodatku cukru, mleka, jajek
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCzy na diecie można jeść lody? Odpowiedź brzmi “tak”. Najlepiej te przygotowane samodzielnie bez dodatku w postaci bitej śmietany i gotowej polewy czekoladowej. Lody dostępne w sklepach najczęściej przygotowuje się z mleka, śmietany, jajek, cukru i substancji konserwujących. Oto 5 przepisów na lody z warzyw i owoców, które przygotujesz w kilka minut.
Lody z kalafiora
Lista składników:
- 450 g mrożonego kalafiora,
- 50 g odżywki białkowej.
Sposób przygotowania:
Mrożonego kalafiora przepłukać gorącą wodą i odstawić na ok. 10–15 min. Dodać odżywkę i zblendować na gładką masę. Można polać syropem czekoladowym (0 kcal).
Wartość odżywcza — B: 46 g, T: 4 g, W: 27 g, 289 kcal.
Lody jogurtowo-owocowe
Lista składników:
- 150 g jogurtu naturalnego greckiego (0 proc. tłuszczu),
- 150 g malin,
- 150 g borówek,
- łyżeczka stewii w pudrze.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i wstawić do zamrażarki na ok. 2 godz.
Wartość odżywcza — B: 18 g, T: 1 g, W: 47 g, 222 kcal.
Lody białkowo-truskawkowe
Lista składników:
- 450 g mrożonych truskawek,
- 30 g odżywki białkowej.
Sposób przygotowania:
Zamrożone truskawki opłukać gorącą wodą i odstawić na ok. 10–15 min. Dodać odżywkę i zblendować na gładką masę.
Wartość odżywcza — B: 24 g, T: 4 g, W: 35 g, 240 kcal.
Lody malinowo-bananowe
Lista składników:
- 2 mrożone banany (240 g),
- szklanka mrożonych malin,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
Wartość odżywcza — B: 4 g, T: 1 g, W: 94 g, 353 kcal.
Zobacz też: Fioletowe lody mogą pomóc spalać tłuszcz
Lody ananasowo-brzoskwiniowe
Lista składników:
- 200 g ananasa,
- 200 g brzoskwiń.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i wstawić do zamrażarki na ok. 2 godz.
Wartość odżywcza — B: 3 g, T: 1 g, W: 51 g, 200 kcal.
Autorka tekstu: Emilia Mościcka — Zdrowo Uzależniona
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze