Desery z kaszy jaglanej - cztery przepisy na szybki deser z kaszy jaglanej
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuWiększość rodzajów kasz postrzegamy jako składnik lub dodatek do dań mięsnych. Jednak coraz bardziej popularne stają się przygotowywane na ich bazie desery. Oprócz znanej każdemu od dziecka kaszy manny w słodkiej odsłonie świetnie sprawdzi się chociażby jaglana. Można z niej wyczarować szybki i słodki deser do podania w pucharkach, a nawet ciasta. Żeby nie rzucać słów na wiatr, poniżej przedstawiam desery z kaszy jaglanej.
Cztery przepisy na dietetyczny deser z kaszy jaglanej.
Budyń jaglany
Składniki:
- 50 gramów kaszy jaglanej,
- 30 gramów odżywki białkowej,
- 1,5 szklanki mleka 2 proc. tłuszczu,
- 100 gramów malin.
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotowujemy mleko. Dodajemy kaszę i gotujemy, aż stanie się miękka. Następnie wsypujemy odżywkę i szybko mieszamy. Rondelek zdejmujemy z ognia i miksujemy kaszę na gładką masę. Podajemy z owocami.
Całość zawiera:
B: 44 g / T: 9 g / W: 65 g / 489 kcal
Zobacz też: Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej
Omlet jaglany z jabłkiem
Składniki:
- 50 gramów kaszy jaglanej zmielonej na mąkę,
- 2 jajka (rozmiar L),
- erytrol,
- 50 gramów jogurtu naturalnego,
- 150 gramów startego jabłka,
- cynamon,
- proszek do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną mielimy na mąkę. W oddzielnej misce rozkłócamy jajka. Dodajemy mąkę, erytrol, proszek do pieczenia i smażymy na rozgrzanej (spryskanej PAM-em) patelni. Podajemy ze startym jabłkiem i jogurtem naturalnym. Omlet można lekko oprószyć cynamonem.
Całość zawiera:
B: 22 g / T: 14 g / W: 58 g / 429 kcal
Blok czekoladowy
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 150 gramów daktyli,
- 20 gramów oleju kokosowego,
- 40 gramów ksylitolu,
- 25 gramów suszonej żurawiny,
- 25 gramów suszonych moreli (pokrojonych w drobną kostkę),
- 25 gramów rozdrobnionych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 min. Kaszę jaglaną gotujemy do wchłonięcia wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej namoczone daktyle i blendujemy na gładką masę. W rondelku roztapiamy czekoladę z olejem kokosowym i ksylitolem. Po przestudzeniu dodajemy ją do kaszy i ponownie blendujemy. Do masy dorzucamy żurawinę, morele, orzechy i mieszamy. Przekładamy do formy i wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.
Całość zawiera:
B: 35 g / T: 81 g / W: 301 g / 2045 kcal
Zobacz też: Jaglany jabłecznik bezglutenowy
Ciastka jaglane
Składniki:
- 8 łyżek kaszy jaglanej,
- 2 łyżki mąki jaglanej,
- jajko,
- 150 gramów startego jabłka,
- 10 gramów karobu,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka erytrolu.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie i studzimy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy ciastka, układamy je na blasze i pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Całość zawiera:
B: 23 g / T: 10 g / W: 123 g / 659 kcal
Autorka tekstu: Emilia Mościcka - Zdrowo uzależniona
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze