Desery z jabłek. Trzy proste przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuJesienne wypieki nie mogą obejść się bez jabłek. To czas, gdy na niedzielnym stole królują szarlotki, a w całym domu unosi się zapach cynamonu. Jako że aktualnie jabłek mamy pod dostatkiem, przygotowałam kilka przepisów na desery z ich wykorzystaniem.
Ten artykuł ma 3 strony:
Szarlotka
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 4 łyżki mleka
- 5 łyżek stewii w pudrze
- łyżeczka proszku do pieczenia
Zobacz też: Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wykładamy dno foremki.
Składniki na masę jabłkową:
- 2 kg jabłek
- stewia w pudrze
- cynamon
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy stewię i cynamon według uznania. Mieszamy i wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch jabłek ścieramy (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Gotowe ciasto można posypać stewią w pudrze.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze