Desery z jabłek. Trzy proste przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuJesienne wypieki nie mogą obejść się bez jabłek. To czas, gdy na niedzielnym stole królują szarlotki, a w całym domu unosi się zapach cynamonu. Jako że aktualnie jabłek mamy pod dostatkiem, przygotowałam kilka przepisów na desery z ich wykorzystaniem.
Ten artykuł ma 3 strony:
Ryż zapiekany z jabłkami
Składniki:
- 200 g (1 szklanka) sypkiego ryżu
- ok. 500 ml mleka 2 proc. tłuszczu
- 6 łyżek stewii w pudrze
- PAM do spryskania formy
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 laska wanilii
- 1 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wsypujemy ryż do garnka, wlewamy mleko i doprowadzamy je go wrzenia. Dodajemy 3 łyżki stewii, wanilię oraz małą szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15–20 minut, aż ryż będzie miękki. W tym czasie 1–2 razy mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej mleka.
Równocześnie przygotowujemy jabłka: obieramy je, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce. W garnku lub większej patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy 3 łyżki stewii, a po chwili wrzucamy jabłka. Wlewamy sok z cytryny i smażymy, co chwilę mieszając, przez ok. 10 minut (aż jabłka zmiękną). Dodajemy łyżeczkę cynamonu i znów mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę żaroodporną (o średnicy ok. 25 cm) lub prostokątną (ok. 17 cm x 22 cm) spryskujemy PAM-em, wykładamy połową ryżu, a następnie jabłkami. Tę warstwę przykrywamy resztą ziarenek. Na wierzchu rozkładamy olej kokosowy.
Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wierzch oprószamy resztą cynamonu, wykładamy do miseczek. Deser można podawać z jogurtem naturalnym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze