Jalapeno - zalety spożywania papryczek jalapeno
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuZnajdziemy je w meksykańskich potrawach, na pizzy i w ostrych sosach. Ich ostry smak zniechęca jednak wielu z nas. A szkoda, bo papryczki jalapeno skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Za wszystko odpowiedzialna jest kapsaicyna. Oto zalety spożywania papryczek jalapeno.
Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, który stosowany jest np. w profilaktyce nowotworów. Zdaniem naukowców z Luohe Medical College w Chinach to właśnie on zatrzymuje wzrost komórek rakowych, w szczególności tych odpowiedzialnych za raka piersi.
Tematem kapsaicyny zajęli się też badacze z Uniwersytetu w Maryland. Według nich to właśnie ona ma pozytywny wpływ na przerzuty nowotworów.
Jakie jeszcze zalety skrywają w sobie papryczki jalapeno?
Zobacz też: Te produkty ruszą twój metabolizm
Odchudzają
Jesteś na diecie? Według badań z czerwca 2008 roku opublikowanych w "Journal of Biological Chemistry", kapsaicyna znajdująca się w papryczkach jalapeno może pomóc. Związek podkręca metabolizm poprzez podniesienie temperatury naszego ciała.
Dodatkowo, ostry i wyrazisty smak tych małych warzywek obniża apetyt. W rezultacie jemy mniejsze porcje.
Zapobiegają rozwijaniu się bakterii
Kapsaicyna zawarta w papryczkach jalapeno jest doskonałym środkiem antybakteryjnym. Według badania opublikowanego w "Journal of Ethnopharmacology", związek ten szczególnie wpływa na wzrost bakterii typu Bacillus subtilis czy Bacillus subtili.
Znajdziemy je w przewodzie pokarmowym każdego z nas. W tych samych badaniach zauważono, że związek ten hamuje też rozwój bakterii E. Coli.
Zobacz też: Naturalne spalacze tłuszczu. 6 najlepszych produktów
Wzmacniają naszą odporność
Nie tylko kapsaicyna jest ważnym składnikiem papryczek jalapeno. Znajdziemy w nich również mnóstwo witaminy C, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające.
Hamując namnażanie się szkodliwych wolnych rodników, zapobiega ona przeziębieniom i rozwijającym się infekcjom. Witamina C pobudza też układ odpornościowy do produkcji białych krwinek.
Już 100g papryczek zawiera 118,6mg tej witaminy. To więcej niż pomarańcze!
Zobacz też: Przypraw dietę, czyli jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?
Pomagają w migrenie i poprawiają wzrok
Papryczki jalapeno pomogą wyeliminować migrenę. Okazuje się, że regularne stosowanie kapsaicyny zmniejsza ataki o łagodnym lub umiarkowanym nasileniu.
Już jedna papryczka jalapeno zawiera 17 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy A dla mężczyzn i 22 proc. dla kobiet. To właśnie ona jest niezbędna do prawidłowej pracy narządu wzroku. Według American Optometric Association, składnik ten zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy.
Witamina A pozytywnie wpływa też na stan naszej skóry, opóźnia proces starzenia, zwalczając wolne rodniki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze