Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze
EWA RYCERZ • dawno temuOgraniczenie ilości spożywanego cukru ma same zalety. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i pobudza metabolizm. Niestety, wyeliminowanie białych, słodkich kryształków z diety wcale nie jest proste. Od cukru można się uzależnić, a nagłe jego odstawienie wiąże się z przykrymi konsekwencjami.
Na szczęście są produkty, które pomogą w cukrowym detoksie. Ich spożywanie nie tylko zmniejszy ochotę na słodkie, ale także da uczucie sytości. Dzięki temu twoje posiłki staną się mniej obfite, nie tracąc na ilości składników odżywczych. Co zatem warto wprowadzić do menu?
Cynamon
Cynamon jest pikantną przyprawą, ale ma jednocześnie słodkawy smak. Już kilka jego szczypt dodanych do różnych dań skutecznie ogranicza uczucie łaknienia oraz zmniejsza ochotę na słodycze.
Naukowcy z Wielkiej Brytani sugerują także, że cynamon spożywany po głównym daniu może skutecznie zmniejszać poziom glukozy we krwi. Dzięki temu minimalizuje skoki insuliny po posiłkach. Te prowadzą do zwiększenia uczucia głodu oraz sprawiają, że czujemy chęć na "coś słodkiego". Takie odczucia możemy wyeliminować jeśli dodamy szczyptę cynamonu do poobiedniej herbaty lub kawy.
Zobacz też: ALGI – sposób na odchudzanie i zdrowie
Spirulina
Gdy zaczynamy ograniczać cukier w diecie, nasz organizm zacznie na to reagować dość nerwowo. Pierwszym objawem może być ciągła chęć na słodkie. Ograniczyć ją można dzięki spirulinie.
Ta alga jest niemalże kultowym produktem w kuchni wegetarian i wegan. Co ciekawe, charakteryzuje się mnóstwem właściwości odżywczych, ale także pomaga podnieść poziom dopaminy, która blokuje odczuwanie chęci na cukier. To dzięki zawartości białka o nazwie tyrozyna, które "zachęca" mózg do wydalania dopaminy. Spirulina jest jego bogatym źródłem.
Winogrona
Winogrona to owoce, które zawierają mnóstwo polifenoli. Związki te bardzo korzystnie wpływają na zdrowie, wykazując działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Ale nie tylko.
Winogrona zawierają także cukry: glukozę i fruktozę. Dzięki nim mogą być doskonałym zamiennikiem przekąsek z dodatkiem białego cukru. Ciekawą alternatywą dla typowych słodyczy mogą być mrożone winogrona. Kiedy więc poczujesz ochotę na słodkie, sięgnij po winogrona.
Zobacz też: Koktajl palący kalorie z menu Ewy Chodakowskiej
Koktajle owocowe z proteinami
Uspokoją pragnienie i doda energii. Koktajle owocowe z dodatkiem jogurtu lub kefiru są doskonałym sposobem na przekąskę w czasie detoksu cukrowego.
Jakich owoców najlepiej używać do takich koktajli? Odpowiednie będą takie, które zaspokoją ochotę na słodycz, ale jednocześnie dostarczą składników odżywczych. Możesz więc do przygotowania koktajlu użyć pełnych potasu bananów, truskawek, brzoskwiń czy jabłek. Taki koktajl owocowo-białkowy warto uzupełnić masłem orzechowym, które zaspokoi apetyt i sprawi, że będziesz syty na dłużej.
Chude mięso
Chude mięso jest jednym z tych produktów, które pomagają wyrównać poziom insuliny we krwi. Dzieje się tak, ponieważ białko pochodzenia zwierzęcego ogranicza wydzielanie do krwi insuliny pochodzącej z wysokocukrowych produktów.
Gdy insuliny jest za dużo i organizm nie jest w stanie jej "spalić" odkłada się ona w postaci tkanki tłuszczowej. Chude mięso zapobiega zbyt szybkiemu i nagłemu uwalnianiu składnika do krwi, a przez to także odkładaniu się w organizmie. Z drugiej strony — przyspiesza także spanie tłuszczu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze