Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuJakie są efekty zdrowego odżywiania? Wydaje ci się, że odżywiasz się zdrowo - zamieniłeś białe pieczywo na pełnoziarniste, przed treningiem zajadasz się proteinowymi batonikami, a na śniadanie wybierasz błyskawiczną owsiankę. Niestety najnowsze informacje potwierdzają jedno: zdrowa żywność również nie jest obojętna dla organizmu, co więcej - może przynieść zarówno tyle samo korzyści co szkód. Poniżej przedstawiamy niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności.
Ten artykuł ma 7 stron:
Zielona herbata
Zielona herbata to napój od wieków uwielbiany przez zwolenników zdrowego stylu życia. Wiemy, że obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza ryzyko występowania wielu groźnych nowotworów, ale nie zawsze pamiętamy, że może wywoływać negatywne skutki uboczne związane z przewodem pokarmowym, np. nudności, biegunkę czy wymioty. Jeśli zauważasz u siebie podobne objawy po jej wypiciu, eksperci sugerują, abyś zieloną herbatę zamienił na rumianek lub miętę.
Katechiny zawarte w zielonej herbacie zmniejszają prawidłowe wchłanianie przez organizm żelaza, co może być przyczyną anemii. Więcej niż dwie filiżanki dziennie nie powinny wypijać kobiety w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kofeiny - wspomniane wcześniej filiżanki dostarczają aż 200 mg tego składnika.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze