Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuJakie są efekty zdrowego odżywiania? Wydaje ci się, że odżywiasz się zdrowo - zamieniłeś białe pieczywo na pełnoziarniste, przed treningiem zajadasz się proteinowymi batonikami, a na śniadanie wybierasz błyskawiczną owsiankę. Niestety najnowsze informacje potwierdzają jedno: zdrowa żywność również nie jest obojętna dla organizmu, co więcej - może przynieść zarówno tyle samo korzyści co szkód. Poniżej przedstawiamy niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności.
Ten artykuł ma 7 stron:
Surowe warzywa kapustne
Te warzywa to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Zawierają mnóstwo witaminy C, błonnika, kwasu foliowego, a także związków, które chronią przed rakiem. Niestety są również bardzo ciężkostrawne.
Zawierają cukier — rafinozę, który powoduje wzdęcia i gazy jelitowe, ponieważ w organizmie człowieka brakuje enzymu, który mógłby ten cukier strawić. Jest metabolizowany dopiero w jelicie grubym, gdzie podczas tego procesu wydzielane są duże ilości wodoru i dwutlenku węgla oraz mniejsze ilości tlenu, azotu i metanu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze