Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuJakie są efekty zdrowego odżywiania? Wydaje ci się, że odżywiasz się zdrowo - zamieniłeś białe pieczywo na pełnoziarniste, przed treningiem zajadasz się proteinowymi batonikami, a na śniadanie wybierasz błyskawiczną owsiankę. Niestety najnowsze informacje potwierdzają jedno: zdrowa żywność również nie jest obojętna dla organizmu, co więcej - może przynieść zarówno tyle samo korzyści co szkód. Poniżej przedstawiamy niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności.
Ten artykuł ma 7 stron:
Produkty z pełnego ziarna
Zacznijmy od produktów z pełnoziarnistej mąki. Jeśli pożegnałeś się już z białymi, pachnącymi bułeczkami, a w kuchennej szafce zagościło ciemne pieczywo i zdrowe makarony, to dobrze. Możesz jednak zastanawiać się, dlaczego po ich zjedzeniu wciąż czujesz się pełny i ociężały. To uczucie spowodowane obecnością błonnika w pełnoziarnistych produktach. — Zbyt duże ilości dostarczane do organizmu, mogą powodować nieprzyjemne wzdęcia, gazy i odbijanie się — wyjaśnia dietetyk Kristin Kirkpatrick, kierownik odnowy biologicznej w klinice w Cleveland.
— Dodatkowo błonnik zatrzymuje wodę w organizmie, dlatego tuż po spożyciu produktów z wysoką zawartością tej substancji możesz czuć się opuchnięty i ciężki. Jeśli zmieniasz lub dopiero włączasz ten element do swojego menu, staraj się robić to powoli, ale systematycznie i stopniowo zwiększaj dawkę. Pij dużo wody, aby ułatwić jego trawienie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze