Czy wafle ryżowe są zdrowe? Wafle ryżowe i pieczywo chrupkie - jeść czy nie?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuNiskokaloryczne i zdrowe - tak najczęściej okreÅ›la siÄ™ wafle ryżowe oraz pieczywo chrupkie, które zajmujÄ… kilka półek w dziale ze zdrowÄ… żywnoÅ›ciÄ…. WedÅ‚ug jednych sÄ… źródÅ‚em zÅ‚ożonych wÄ™glowodanów, inni szufladkujÄ… je jako żywność przetworzona z wysokim indeksem glikemicznym. Nie zmienia to faktu, że jest to jedna z ulubionych przekÄ…sek osób bÄ™dÄ…cych na diecie odchudzajÄ…cej. Czy wafle ryżowe sÄ… zdrowe? Sprawdźmy, jak jest naprawdÄ™.
Wafle ryżowe
Wafle ryżowe skÅ‚adajÄ… siÄ™ głównie ze skrobi, czyli wÄ™glowodanów zÅ‚ożonych. Inaczej jest z tymi z brÄ…zowego ryżu — w ich skÅ‚adzie znajdziemy bÅ‚onnik, który pozytywnie wpÅ‚ywa na pracÄ™ ukÅ‚adu pokarmowego, niacynÄ™ oraz wiele skÅ‚adników mineralnych: magnez, cynk, miedź oraz mangan.
Wafle ryżowe czy chleb - czÄ™sto zadajecie sobie takie pytanie. 100 gramów wafli ryżowych to ok. 400 kcal — taka wartość może zdziwić. Warto jednak pamiÄ™tać, że jeden cienki wafel waży tylko ok. 10 gram. W tym wypadku kaloryczność wafla ryżowego wygrywa ze zwykÅ‚Ä… kromkÄ… tradycyjnego chleba.
Jednak trzeba pamiętać, że aby osiągnąć taką samą sytość wafli, trzeba zjeść więcej, wiec wyjdzie na to samo.
Zobacz też: Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe?
Suche wafle — czy sÄ… zdrowe?
Wafle ryżowe otrzymuje się w procesie ekstruzji, co powoduje zmniejszenie ilości lizyny oraz niektórych witamin. W ten sposób zmniejsza się także wartość odżywcza białka, które się w nich znajduje. To nie wszystko. Pojawia się również problem niezdrowego akrylamidu, który powstaje podczas produkcji.
Jest to toksyczna substancja, która została zakwalifikowana przez International Agency for Research on Cancer (IARC) jako rakotwórcza. Częste spożywanie akrylamidu może spowodować uszkodzenia układu nerwowego.
Zalet wafli ryżowych nie trzeba jednak długo szukać: są dostępne i pozbawione rafinowanych cukrów prostych oraz uwodornionych tłuszczów. To doskonały dodatek do nabiału, mięsa, wędlin oraz warzyw. Spożywają je także sportowcy, ponieważ są szybką przekąską uzupełniającą węglowodany i sód.
Wafle ryżowe produkuje siÄ™ bez stosowania konserwantów, sÄ… wiÄ™c bezpieczne dla naszego organizmu. Na rynku znajdziemy również wafle bio lub ekologiczne — te z kolei speÅ‚niajÄ… wszystkie najwyższe wymagania jakoÅ›ci. Za sprawÄ… zawartoÅ›ci bÅ‚onnika, który zwiÄ™ksza objÄ™tość pokarmu w żoÅ‚Ä…dku, zapewniajÄ… one sytość.
Wady wafli ryżowych
Wafle ryżowe sÄ… żywnoÅ›ciÄ… przetwarzanÄ… technologicznie, o wysokim indeksie glikemicznym. Dietetycy polecajÄ… wiÄ™c alternatywÄ™, czyli naturalny ryż. Nie jest to jednak jedyne wyjÅ›cie — wafle mogÄ… być spożywane, jeżeli nie sÄ… podstawÄ… naszej diety.
Optymalna ilość w tygodniowym menu może być traktowana jako dodatkowe źródÅ‚o wÄ™glowodanów. Warto także sprawdzać etykiety — im mniej skÅ‚adników siÄ™ na niej znajduje, tym wafle sÄ… zdrowsze.
Mogą być także zamiennikiem pieczywa dla osób cierpiących na nietolerancję na gluten.
Pieczywo chrupkie
ZaletÄ… pieczywa chrupkiego jest ich niska kaloryczność — jedna kromka to ok. 30 kcal. ÅšmiaÅ‚o możemy traktować go jako przekÄ…skÄ™ pomiÄ™dzy posiÅ‚kami. Kromki z dodatkiem Å›wieżych warzyw czy niskotÅ‚uszczowego serka bÄ™dÄ… nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
MogÄ… po nie siÄ™gać także osoby majÄ…ce chęć na sÅ‚odycze, ponieważ równie dobrze smakujÄ… na sÅ‚odko — z domowÄ… konfiturÄ… czy kilkoma kroplami miodu.
Zobacz też: Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb?
Jedna kromka pieczywa chrupkiego waży ok. 7 gram. W jej składzie znajdziemy 4,48 grama węglowodanów, 0,63 grama białka oraz 0,11 grama tłuszczu. Najczęściej nie zawierają one konserwantów. Wyjątek stanowi pieczywo chrupkie produkowane z owsa oraz pszenicy, gdzie dodawane są emulgatory. To właśnie dzięki nim kromki mają odpowiedni wygląd.
Istnieje także pieczywo pełnoziarniste, które zawiera niewielkie ilości błonnika (ok. 5 g na 100 g). W sklepach znaleźć można także pieczywo chrupkie żytnie na naturalnym zakwasie.
Wady pieczywa chrupkiego
W składzie pieczywa chrupkiego trudno jednak o składniki odżywcze podobne do tych znajdujących się w tradycyjnym pieczywie. Nie ma błonnika, witamin czy potrzebnego organizmowi białka.
W składzie tych przekąsek często możemy znaleźć natomiast duże ilości cukru i tłuszczów roślinnych, dzięki którym trudno nazywać pieczywo chrupkie "dietetycznym". Posiada ono także wysoką rozpuszczalność suchej masy. Oznacza to, że łatwo rozkłada cukry złożone na mniejsze elementy.
Już jedna kromka pieczywa chrupkiego podnosi poziom glukozy we krwi, co niewskazane jest dla osób cierpiących na cukrzycę, a kiedy za chwilę stężenie cukru spada, to stajemy się tak samo głodni, jak i przed zjedzeniem kromki.
Warto także pamiętać, że nawet kilka kromek pieczywa chrupkiego nie nasyci nas tak, jak jedna kromka tradycyjnego, np. pełnoziarnistego chleba.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze