5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska
PAULINA BANAÅšKIEWICZ-SURMA • 12 miesiÄ™cy temuKoktajle to posiÅ‚ki proste i szybkie pod wzglÄ™dem przygotowania. SÄ… źródÅ‚em cennych substancji odżywczych: dostarczajÄ… witamin, skÅ‚adników mineralnych, przeciwutleniaczy. MajÄ… pozytywny wpÅ‚yw na stan cery, pomagajÄ… redukować wagÄ™ i oczyszczajÄ… organizm z toksyn (głównie te zielone). SkÅ‚adnikami koktajli sÄ… przyprawy lecznicze. Oto 5 przypraw, które warto dodawać do koktajli.
Ten artykuł ma 6 stron:
Do przygotowania koktajlu możemy wykorzystać warzywa i owoce, zarówno mrożone, jak i świeże, wodę, jogurt lub mleko, zioła i przyprawy. Te ostatnie poleca szczególnie Ewa Chodakowska, trenerka fitness. Choć niektóre z nich wydają się odpowiednie jedynie do potraw mięsnych i sosów, świetnie sprawdzają się jako dodatek do płynnych posiłków (Chodakowska rekomenduje koktajl jako jedno z dań, które spożywamy w trakcie dnia).
Zobacz też: Postaw na przyprawy
Przyprawy w sztuce kulinarnej sÄ… stosowane w celu nadania lub wydobycia smaku potraw bÄ…dź jego urozmaicenia. Swój aromat zawdziÄ™czajÄ… terpenom — organicznym zwiÄ…zkom chemicznym, które w przemyÅ›le kosmetycznym sÄ… wykorzystywane jako substancje zapachowe. Przyprawy majÄ… też wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci lecznicze (niektóre z nich pomagajÄ… nawet w walce z chorobami nowotworowymi), dlatego powinny stanowić staÅ‚y element zdrowej diety.
Zatem przyprawy nie tylko urozmaicą smak koktajlu, ale sprawią, że zyska właściwości prozdrowotne. Sprawdź, które z nich warto wykorzystywać w trakcie przygotowywania płynnych posiłków zdaniem Ewy Chodakowskiej?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze