Dieta wegańska to sposób żywienia wykluczający wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Można więc uznać, że przejście na dietę wegańską jest pewnego rodzaju wyzwaniem, ponieważ wymaga właściwego zbilansowania posiłków. W szczególności znaczenie będzie miało to wśród osób aktywnych, które dla uzyskania efektów treningów, muszą zadbać o odpowiednią podaż białka. Jak zbilansować dietę wegańską przy treningu? CZYTAJ WIĘCEJ
Zielona kawa to nieprzetworzona, czyli niepalona kawa. Ziarna pozyskiwane z kakaowca są jedynie oczyszczone z łuski i stanowią popularne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Czy zielona kawa ma właściwości odchudzające? Dla kogo będzie odpowiednia, a kto powinien jej uniknąć? CZYTAJ WIĘCEJ
Z pojęciem pustych kalorii z pewnością spotkał się każdy z nas. Najczęściej słyszymy o nich w temacie zdrowego żywienia. Puste kalorie określają bowiem grupę produktów, które nie przynoszą dla naszego organizmu nic dobrego, dlatego zaleca się ograniczać je w codziennej diecie. Czym są puste kalorie i jak ich unikać? CZYTAJ WIĘCEJ
Odzież kompresyjna, w tym również legginsy kompresyjne, zdobywa coraz większą popularność wśród amatorów sportu, siłowni i fitnessu. Jest to jeden z wielu produktów, który ma pomóc w zwiększaniu efektów treningu i poprawie wydajności. Przy jakich aktywnościach sprawdzą się leginsy uciskowe? Jakie mają działanie? CZYTAJ WIĘCEJ
Proces uzyskania wymarzonej sylwetki często opiera się na zrzuceniu nadmiernych kilogramów i wyrzeźbieniu ciała. Osoby szczupłe zazwyczaj w takim przypadku wchodzą na "masę", osoby z nadwagą z kolei na redukcję. A co, jeśli możliwe jest jednoczesne spalanie tłuszczu i budowanie tkanki mięśniowej? Tym jest właśnie rekompozycja sylwetki. CZYTAJ WIĘCEJ
Każdy wie, że tkanka tłuszczowa na brzuchu jest normalną rzeczą. Jej nadmiar szkodzi zdrowiu, jednak optymalna ilość jest pożądana. Niewiele jednak mówi się o innym rodzaju tłuszczu, który nie jest widoczny na pierwszy rzut oka. To tłuszcz trzewny, którego jest mniej, jednak otacza narządy wewnętrzne i je obciąża. Jak się go pozbyć? CZYTAJ WIĘCEJ
Yerba mate to naturalny napar przygotowywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest ceniony za swoje właściwości pobudzające - wiele osób sięga po yerbę zamiast po kawę. Jest popularnym napojem w krajach Ameryki Południowej. Jak się go przyrządza, jakie ma właściwości i ile dziennie naparu można spożyć? CZYTAJ WIĘCEJ
Zakwaszenie organizmu to termin, który od kilku lat pojawia się coraz częściej w internecie. Zdaniem zwolenników tej teorii zakwaszenie organizmu związane jest z zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jakie są objawy zakwaszenia organizmu i co mówią o tym badania naukowe? CZYTAJ WIĘCEJ
Z pewnością każdy z nas przynajmniej raz w życiu doświadczył braku motywacji do treningu. Nie mieliśmy ochoty iść na siłownię, czy poćwiczyć w domu. Nawet mimo silnego przekonania, że powinniśmy dzisiaj poćwiczyć, szukaliśmy wymówek i finalnie rezygnowaliśmy z jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Jak znaleźć motywację do ćwiczeń i co najważniejsze, jak ją utrzymać? CZYTAJ WIĘCEJ
Picie wody wydaje się tak prozaiczną i automatyczną czynnością, że niestety często o niej zapominamy. Warto mieć jednak świadomość, że odpowiednie nawodnienie organizmu to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w słoneczne i upalne dni. Jak dbać o odpowiednie nawodnienie? Co warto pić i w jakich ilościach? CZYTAJ WIĘCEJ
Dla wegan dostarczenie odpowiedniej ilości białka może być problematyczne. Nie pijąc mleka, nie jedząc nabiału i wykluczając produkty pochodzenia zwierzęcego, trudno o utrzymanie właściwej podaży protein. Budowa oraz utrzymanie masy mięśniowej jest szczególnie istotne dla tych, którzy dodatkowo uprawiają sport. Czy każdy weganin potrzebuje suplementować białko? W jakich ilościach spożywać wegańskie odżywki białkowe? CZYTAJ WIĘCEJ
Kolagen to podstawowy budulec naszych tkanek. To on odpowiada za jędrność i gładkość skóry. Z upływem lat zmniejsza się również ilość produkowanego białka, co powoduje problemy, nie tylko natury estetycznej. Dowiedz się, jakie właściwości ma kolagen. Jak go suplementować i jakie są przeciwwskazania do stosowania kolagenu? CZYTAJ WIĘCEJ
Pieczywo, a w szczególności chleb to podstawowy produkt w diecie większości osób. Spożywamy go niemal każdego dnia: na śniadanie czy na kolację. Trudno więc wyobrazić sobie codzienny jadłospis bez chleba. Co więcej, pieczywo jest źródłem węglowodanów, niezbędnych w zbilansowanej diecie. Czy jednak chleb rzeczywiście jest zdrowy i można spożywać go na diecie odchudzającej? CZYTAJ WIĘCEJ
Witaminy to substancje, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Możemy zarówno przyjmować je pod postacią jedzenia, jak i dodatkowo suplementować. Witaminy dzielą się również na te rozpuszczalne w wodzie oraz w tłuszczach. Jakie są między nimi różnice? Które z witamin są rozpuszczalne w wodzie, a które w tłuszczach? CZYTAJ WIĘCEJ
W wielu domach była, lub wciąż jest, obecna tradycja podawania dzieciom codziennej porcji tranu. Te krzywiły się przy każdym przyjmowaniu, ponieważ olej z ryb nie należy do najsmaczniejszych. Znany jest jednak ze swoich zdrowotnych właściwości. Czy tran cieszy się dziś taką samą dobrą opinią jak kiedyś? Co daje nam tran i kto powinien go suplementować? CZYTAJ WIĘCEJ
Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum, a jej wartości odżywcze i właściwości zdrowotne doceniane były już ponad 4000 lat. Obecnie stanowi ona element codziennego jadłospisu nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu, ale niemal na całym świecie. Ten rodzaj kaszy może być natomiast używany zarówno jako dodatek, jak i główny składnik dań. Jakie właściwości zdrowotne ma kasza bulgur? CZYTAJ WIĘCEJ
Dieta sirtuinowa, inaczej nazywana dietą SIRT lub sirtfood, stała się ogromnym hitem za sprawą Adele. Brytyjska piosenkarka dzięki niej miała bowiem zrzucić ponad 40 kilogramów. Oszałamiające efekty Adele spowodowały, że coraz więcej osób zaczęło przechodzić na dietę sirtuinową. Na czym dokładnie polega dieta SIRT i jakie daje efekty? CZYTAJ WIĘCEJ
Mięso z tuńczyka cenione jest niemal na całym świecie. Ryba o niskiej kaloryczności i jednocześnie wysokiej zawartości białka sprawdzi się w jadłospisie każdego, zarówno sportowców, jak i osób na diecie. Sam tuńczyk natomiast wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i szeregiem cennych właściwości zdrowotnych. Jak usmażyć stek z tuńczyka? CZYTAJ WIĘCEJ
Akupresura zyskuje na popularności. Zainteresowały się nią nie tylko osoby zajmujące się fizjoterapią czy medycyną. Przyrządy do akupresury najbardziej rozchwytywane są wśród osób pracujących przy komputerach. Licznie sprzedawane maty do akupresury pomagają odczuwalnie zmniejszyć bóle ciała i zniwelować stres. Jakie cudowne korzyści niesie ze sobą akupresura? Jak działa mata do akupresury? CZYTAJ WIĘCEJ
Dieta GAPS nazywana zespołem psychologiczno-jelitowym w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność. Została ona opracowana przez Natashę Campbell-McBride w celu zmniejszenia niektórych objawów zaburzeń psychicznych. W założeniu autorki dieta opiera się na eliminacji wielu produktów spożywczych, które zastępowane są naturalną i ekologiczną żywnością. Co warto wiedzieć o diecie GAPS? CZYTAJ WIĘCEJ