CO JEŚĆ, ABY POPRAWIĆ SOBIE NASTRÓJ

... : magnezu, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz substancji pobudzających organizm do produkcji hormonów szczęścia. ... nam energii, w tym głównego paliwa dla mózgu i mięśni - glukozy. Dodatkowo za sprawą zawartej w bananach skrobi ...

10 miesięcy temu

Zalety jajek

... Jajka to produkt spożywczy, który osoby zdrowe mogą jeść (z umiarem) bez obaw. Są bogate w witaminy i minerały, zawierają dobre kwasy tłuszczowe. Jedynie pacjenci z podwyższonym poziomem cholesterolu ...

dawno temu

Słonecznik (pestki) – właściwości

... Pestki słonecznika są bogate w różnorodne witaminy i minerały oraz kwasy tłuszczowe. Najbardziej znane są z wysokiej zawartości witaminy E, która jest nazywana witaminą płodności gdyż ma wpływ ... 1. Pestki słonecznika, właściwości – witaminy W ...

dawno temu

Proteiny i ich znaczenie w diecie

... , wzmacniając odporność organizmu i chroniąc go przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Co jeszcze dają proteiny? Białka pełnią również funkcję transportową, ponieważ przenoszą wiele ważnych witamin ... ryżowa, kasza gryczana, groch, fasola ...

tydzień temu

5 fit przepisów na koktajle owocowe

... Koktajle owocowe z jogurtem lub mlekiem to doskonałe źródło witamin, antyoksydantów, składników odżywczych. Z dodatkiem zielonych warzyw liściastych mogą śmiało zastąpić pożywne i energetyczne śniadanie. Poznaj 5 fit przepisów na koktajle ...

dawno temu

Dieta wegańska a trening - jak zbilansować posiłki?

... się na niedobory, a w efekcie na wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Największe ryzyko niedoborów w diecie wegańskiej dotyczy m.in. białka, witaminy B12, żelaza, wapnia, jodu oraz cynku ... również suplementacji. Przede wszystkim weganie ...

4 tygodnie temu

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

... Zapoznaj się z listą najzdrowszych ryb i owców morza. Są pyszne i pełne witamin! ... Krab Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas i magnez, a ponadto witaminy B12 i C. Ich wartość ...

dawno temu

Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami

... Pestki moreli gorzkiej są bogatym źródłem licznych witamin. Zawierają witaminę B17, B6, B1, minerały oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. ... Zawierają amigdalinę zwaną też witaminą B17, która jest odpowiedzialna za ich gorzki ...

dawno temu

4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie

... Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. O czym mowa? O migdałach! Te orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. ... takie sygnały u siebie? Polecamy cztery migdały dziennie. ...

dawno temu

Sałatka z fasolką mung

... Fasolka mung to wyjątkowe źródło białka, błonnika, soli mineralnych i witamin z grupy B. Do tego jest pysznym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. ... alternatyw do mięsa - najlepiej smacznych i łatwych do przygotowania, a jednocześnie ...

dawno temu

Wegańskie odżywki białkowe - suplementacja na diecie wegańskiej

... , dlatego podkreśla się, że osoby na diecie bezmięsnej powinny suplementować witaminę B12 oraz witaminę D, a także kwasy omega-3. Witamina B12 zawarta jest w mięsie, witaminę D powinien ...

miesiąc temu

Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane?

... Owies jest jednym z najpopularniejszych zbóż. Produkowana z niego kasza oraz płatki to smaczne i pełne składników mineralnych oraz witamin produkty, które pasują do wielu posiłków. ... dla organizmu tłuszcze, błonnik, witaminy z grupy B oraz ...

dawno temu

Borówka - dobra czy zła?

... kaloryczności (57 kcal/100 g owoców) i niskim indeksie glikemicznym. Stanowi bogate źródło mikro- i makroelementów (potas, fosfor, miedź, magnez, selen, żelazo, wapń). Zawiera także witaminy A, B, C, tiaminy ...

dawno temu

Kiedy warto suplementować tran? Jakie są jego właściwości?

... nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin, głównie A i D, rzadziej E. Ważnym składnikiem jest właśnie witamina D, której spożycie w Polsce ... jest wciąż zbyt niskie w stosunku do ...

2 miesiące temu

Rola magnezu w organizmie

... Jakie jest zadanie magnezu? Przede wszystkim bardzo ważna jest właściwa dieta, czyli większa ilość produktów z zawartością witaminy D i wapnia. Są to pierwiastki, które w połączeniu z magnezem ...

dawno temu

Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść

... , a jego średnica osiągnąć 25 cm. Jakie są właściwości pomelo? Cechą charakterystyczną pomelo jest wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C. Dzięki tym składnikom ma pozytywny wpływ na zdrowie. ... zważyć. Co ważne, nieobrane ...

dawno temu

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

... Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją w przeziębieniach i ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiełki na diecie?

... Są niezwykle proste w hodowli, a do tego pełne witamin i minerałów. Stanowią doskonałe uzupełnienie codziennych posiłków. Dlaczego warto jeść kiełki na diecie? Odpowiedź znajdziesz poniżej. ... Kiełki, bo o nich mowa, zyskują coraz większe grono ...

dawno temu

Poznaj siłę zarodków pszennych

... Zarodek to najcenniejsza część ziarna pszenicy. Obfituje w witaminy, minerały oraz inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. ... Co znajdziemy w zarodkach pszennych? Zarodki pszenne są źródłem: błonnika, witamin z grupy ...

dawno temu

Dieta na trądzik - jadłospis. Przykładowe dania na trądzik

... Dieta antytrądzikowa powinna być bogata w witaminy i pierwiastki mineralne, których właściwości działają zapobiegawczo i łagodząco na rozwój problemu. Muszą się w niej znaleźć produkty będące źródłem ... witaminy A, B6, E, selenu, krzemu, cynku ...

dawno temu

Sok z marchwi – pij na zdrowie!

... To jeden z najzdrowszych soków – w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu ... foliowego), witamin H, E, PP, K i oczywiście ...

dawno temu

Dla kogo kasza bulgur? Właściwości i wartości odżywcze

... glikemiczny wynoszący IG=46, w związku z czym jest ona bezpieczna do spożywania przez diabetyków. W kaszy znajdziemy również liczne witaminy i minerały: potas - wspomagający układ krwionośny, magnez ... - wpływający na prawidłową pracę układu ...

2 miesiące temu

Jak przygotować stek z tuńczyka?

... tłuszczowych omega-3, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, selen, fosfor oraz magnez. Tuńczyk - właściwości zdrowotne Ze względu na zawartość minerałów i witamin, tuńczyk wyróżnia się wieloma ... cennymi właściwościami zdrowotnymi. Jest on ...

+ Pokaż więcej