Wegetarianizm. Jak przygotować wege obiad?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu"Wegetarianizm staje siÄ™ alternatywÄ…, która może nas uchronić przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Jak zatem przygotować wege obiad? SkÄ…d brać wege przepisy? „EntuzjaÅ›ci kuchni bezmiÄ™snej już wiedzÄ…, że kuchnia roÅ›linna stwarza wprost nieograniczone możliwoÅ›ci Å‚Ä…czenia smaków i wspaniaÅ‚ego kreowania potraw. Dopiero wkraczajÄ…cym w Å›wiat wege Å›pieszÄ™ przypomnieć, że po wegetariaÅ„skich potrawach można dÅ‚ugo odczuwać sytość, że sprzyjajÄ… one odzyskaniu szczupÅ‚ej sylwetki oraz dobrej kondycji i samopoczucia" - pisze Renata DuczyÅ„ska-Surmacz w swojej książce "Wiosna Wege" i zaprasza nas do Å›wiata kuchni roÅ›linnej. Mamy dla Was kilka przepisów od autorki!
Wege przepisy
Jak zrobić naleśniki wegetariańskie? Przepis podstawowy na naleśniki bezjajeczne (25 min, 20 naleśników)
Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki gazowanej wody mineralnej, 1 łyżka oliwy, sól. Ponadto: olej rzepakowy/kokosowy.
Przygotowanie: Wsypać mąkę do misy miksera. Stopniowo wlewać wodę, oliwę, miksując końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodać szczyptę soli. Rozgrzać tłuszcz na patelni i wlewać porcje ciasta, smażyć po 2 minuty z każdej strony lub do zrumienienia ciasta. Podawać z dowolnym nadzieniem.
Jak zrobić pierogi? Przepis na pierogi z bobem (czas przygotowania 50 min, 60 pierogów)
Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka oliwy, 1 szklanka ciepłej wody (lub więcej). Farsz: 500 g młodego bobu, 1 cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego/ kokosowego, sól, pieprz.
Przygotowanie farszu: Bób umyć i ugotować do miękkości w posolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, po czym dodać do bobu. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać farsz starannie.
Przygotowanie pierogów: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać oliwę oraz tyle letniej, przegotowanej wody, aby wyrobić dość elastyczne ciasto. Rozwałkować je i szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu i sklejać pierogi. Ugotować w posolonym wrzątku.
Jak zrobić jaglankÄ™? Przepis na jaglankÄ™ z kalarepkÄ… i bobem (czas przygotowania 40 minut, 4–6 porcji)
Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 szklanka ryżu jaśminowego, 2 kalarepki, 150 g bobu świeżego/mrożonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 3 szklanki bulionu warzywnego, pół szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka posiekanego zielonego tymianku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Ponadto: olej kokosowy.
Przygotowanie: Kaszę zalać wrzątkiem, odstawić. Kalarepki obrać, pokroić w plastry. Bób i kalarepkę ugotować, wystudzić, bób obrać. Cebule i czosnek obrać, posiekać. W rondlu z grubym dnem rozpuścić olej, wymieszać. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać ryż, wymieszać. Wlać wino, gotować na małym ogniu do wchłonięcia płynu. Następnie dolać bulion i gotować na małym ogniu 20 minut, często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Zdjąć z kuchenki, doprawić. Kaszę osączyć. Dodać sok i skórkę cytrynową, bób, kalarepkę, kaszę i tymianek. Dusić ok. 5 minut. Wymieszać, przykryć. Odczekać, aż potrawa dojdzie.
Więcej wege przepisów także na Wielkanoc w książce "Wiosna Wege".
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze