Wegetariańska Wigilia i Boże Narodzenie - dania wegetariańskie na Wigilię
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzCo sprawia, że wszyscy kochamy święta Bożego Narodzenia? Wydaje się, że wpływ mają na to przede wszystkim: niezwykła, magiczna atmosfera, rodzinny charakter i okazja do pełnego relaksu. Trudno też wyobrazić sobie święta bez wszystkich charakterystycznych zapachów, a tym bardziej smaków... Jak więc w pełni doświadczyć magii świąt, będąc wegetarianinem? Okazuje się, że to prostsze niż myślisz - zarówno w Wigilię, jak i podczas świątecznej uczty. Wegetariańska Wigilia i Boże Narodzenie? Oto garść wegetariańskich inspiracji świątecznych!
Wegetarianie i Wigilia — związek (prawie) doskonały
Czy wiesz, dlaczego w Polsce pości się w Wigilię? Dawniej post obowiązywał nie tylko 24 grudnia, ale też w wigilię (w przeddzień) wielu innych świąt. Na początku te "wigilie" odznaczały się pokutnym charakterem i miały za zadanie wprowadzać świąteczny, modlitewny nastrój oraz przypominać o istocie danego święta.
Wkrótce zwyczaj ten z rzeczywistości sakralnej przeniesiono także na życie codzienne, w tym — na posiłki, które miały odpowiadać religijnej ascezie i być znacznie skromniejsze niż zazwyczaj. W ten sposób na święto przygotowywały się i dusza, i ciało. Choć decyzją Episkopatu Polski w 2003 r. zniesiono obowiązek postu w Wigilię Bożego Narodzenia, większość Polaków nadal kultywuje tę tradycję i nie serwuje podczas wigilijnej wieczerzy dań mięsnych (poza tymi rybnymi).
Grupą, którą bezmięsna Wigilia cieszy, są wegetarianie, którzy ze wszystkich polskich świąt najbardziej lubią właśnie Wigilię. Postne wigilijne menu jest bowiem dla nich bardzo przyjazne. Mogą bez przeszkód skosztować większości tradycyjnych potraw, takich jak kutia, kluski z makiem, barszcz z uszkami, postna kapusta z grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami.
Jednym słowem, przepisy na Boże Narodzenie są w dużej mierze wegetariańskie. Co z daniami rybnymi? W łatwy sposób można przygotować ich zamienniki: zamiast śledzi można np. podać marynowane boczniaki, a rybę smażoną zastąpić smaczną selerybą, czyli "rybą" z selera i wodorostami nori.
Wegetariańskie Boże Narodzenie
Trudniejsze może się wydawać przygotowanie świątecznego obiadu w wersji wegetariańskiej — na stole prym wiodą wtedy zazwyczaj mięsa i wędliny. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie są skazani wyłącznie na jajka w majonezie i sałatkę jarzynową. Możliwości dostosowania menu do wegetariańskich standardów są niemal nieograniczone. Co więcej, większość takich bezmięsnych potraw może pozytywnie zaskoczyć także zagorzałych "mięsożerców"…
Wegetariańskie przepisy na Boże Narodzenie są dzisiaj bardzo łatwo dostępne. Naszymi faworytami są dwa pomysły na bezmięsny aromatyczny wegański bigos z grzybami oraz sycący bigos z cukinii, a także szafranowe naleśniki nadziewane jabłkami i orzeszkami pinii. Jako danie główne warto też rozważyć np. kulebiak wegetariański nadziewany zielonym groszkiem i brokułami, fasolowy gulasz oraz zapiekanki z makaronem (lub ryżem) i warzywami.
W roli przystawki natomiast warto wykorzystać wspomniane już wigilijne przysmaki, jak seleryba po grecku czy marynowane boczniaki. Możliwości jest naprawdę sporo — trzeba tylko trochę poszperać i zdecydować, co sprawi nam najwięcej kulinarnej radości!
Wegetariańskie święta na całym świecie
Dobrym pomysłem wydaje się czerpanie świątecznych inspiracji z innych narodów. Francuzi często serwują w święta wykwintne naleśniki gryczane z serem gruyere, który ma lekko orzechowy posmak (można go kupić także w polskich supermarketach). Na fińskim stole nie może natomiast zabraknąć sałatki rosolli z buraków, marchewki i ziemniaków, z dodatkiem jajka i ogórka konserwowego.
Święta w Palestynie z kolei, choć dania główne opierają się tam przede wszystkim na mięsach, nie mogą się obejść bez przystawek idealnych dla wegetarian, jak sałatka tabouleh na bazie kuskusu, hummus czy przyrządzona z pieczonego bakłażana pasta babaghanoush. To jednak tylko kilka przykładów – jeśli podoba Ci się ten pomysł, warto poszperać i znaleźć więcej takich świątecznych potraw z całego świata.
Życzymy Ci niezapomnianych, pysznych świąt!
Materiał partnera
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze