Ciasteczka świąteczne fit - jak przygotować zdrowe ciasteczka świąteczne?
KAROLINA KONDRAK • dawno temuCiężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez ciasteczek. Jeśli jednak lubisz odżywiać się zdrowo, skrzętnie liczysz kalorie lub boisz się przytyć w czasie świąt (w końcu zaraz po nich czekają na nas sylwestrowe kreacje), mamy coś specjalnie dla ciebie. Oto kilka przepisów na ciasteczka świąteczne fit z użyciem zdrowych składników.
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czas więc zadbać o świąteczne ciasteczka. Prezentujemy Wam cztery przepisy na ciasteczka świąteczne.
Ciasteczka dyniowe z czekoladą
Wartość odżywcza jednego ciastka: 108 kalorii, 4,7 g tłuszczu, 3,5 g tłuszczów nasyconych, 8 mg sodu, 1,6 g błonnika, 10,9 g cukru, 1 g białka.
Składniki:
- 5 łyżeczek mąki kokosowej,
- 5 łyżeczek wody,
- ¼ szklanki mąki razowej,
- 6 łyżeczek cukru kokosowego,
- ¼ szklanki puree z dyni,
- 2 łyżeczki płynnego oleju kokosowego ,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków,
- ½ szklanki rozdrobnionej ciemnej czekolady.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Włóż do dużej miski: mąkę kokosową i ararutową, wodę, cukier, dynię, olej kokosowy. Dobrze wymieszaj, aż uformujesz gęste i jednolite ciasto. Wymieszaj je z kawałkami czekolady, a następnie przekładaj łyżką masę na wyłożoną blachę. Uformuj dłonią odpowiedni kształt ciastek – nie wyrosną za duże. Włóż do piekarnika na 15 minut.
Czekoladowo-miętowe makaroniki
Wartość odżywcza jednego ciastka: 74 kcal, 4,9 g tłuszczu, 4,2 g tłuszczów nasyconych, 1,5 g błonnika, 6,6 g cukru, 1,0 g białka.
Składniki:
- 3 szklanki wiórków kokosowych,
- ½ szklanki kakao w proszku,
- ½ szklanki miodu,
- ½ szklanki mleka kokosowego,
- ½ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej,
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 jajko (tylko białko),
- szczypta soli morskiej.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Połącz ze sobą pierwsze 6 składników w dużej misce. Ubij na sztywno białko jajka ze szczyptą soli. Dodaj pianę z białka do połączonych składników i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Uformuj z ciasta kulki (możesz do tego użyć np. łyżki) i spłaszcz delikatnie, aby uzyskać pożądany kształt makaronika. Umieścić ciastka na blasze wyłożonej pergaminem i włóż do piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia obróć ciastka.
Szybkie i łatwe kulki owsiane z masłem orzechowym
Wartość odżywcza jednego ciastka: 123 kcal, 6,7 g tłuszczu, 1,3 g tłuszczów nasyconych, 23 mg sodu, 13 g węglowodanów, 2 g błonnika, 7,2 g cukru, 4 g białka.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego,
- ¼ szklanki siekanych migdałów,
- 2 łyżki nasion chia,
- 1/8 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- ¼ szklanki + 2 łyżki masła orzechowego, rozpuszczonego (płynnego) i lekko chłodzonego,
- ¼ szklanki + 1 łyżka miodu,
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki kawałeczków czekolady,
- ¼ szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych lub mielonych migdałów do obtoczenia kulek.
Wykonanie:
Połącz płatki owsiane, migdały, siemię lniane, nasiona chia, sól i cynamon w dużej misce i wymieszaj. Rozpuść masło orzechowe i pozwól mu nieco ostygnąć (możesz podgrzać je w kuchence mikrofalowej przez około 30 sekund, a następnie wymieszać). Potem połącz masło z ekstraktem miodu i wanilii. Kiedy masło orzechowe nieco ostygnie, polej nim mieszankę owsianą i dobrze wymieszaj: najpierw łyżką, a następnie ręcznie. Gdy masa sklei się, dodaj kawałeczki czekolady. Uformuj kulki z masy o wielkości piłki golfowej (lub nieco mniejsze), a następnie obtocz je w siekanych orzechach ziemnych lub migdałach. Ciastka można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale najlepiej trzymać je w lodówce.
Najzdrowsze ciastka w historii
Wartość odżywcza jednego ciastka: 178 kalorii, 10,7 g tłuszczu, 1,4 g tłuszczu nasyconego, 103 mg sodu, 2,6 g błonnika, 15,0 g cukru, 4,9 g białka.
Składniki:
1 i ½ szklanki orzechów włoskich (połówek),1 szklanka daktyli bez pestek (około 12),¼ łyżeczki soli,½ łyżeczki sody,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia + 3 łyżki wody,½ szklanki kawałeczków ciemnej czekolady (opcjonalnie).Wykonanie:
Podgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę pergaminem. W misce utrzyj daktyle z orzechami, używając robota kuchennego wyposażonego w końcówkę w kształcie S, aż uzyskasz kruchą konsystencję. Dodaj sól, sodę oczyszczoną, wanilię i mieszankę nasion lnu lub Chia z wodą i ponownie ucieraj, aż ciasto nabierze stosunkowo gładkiej konsystencji, nieco bardziej lepkiej niż tradycyjne ciasto. Dodaj kawałeczki czekolady i wymieszaj za pomocą robota. Za pomocą łyżki wykładaj ciasto na blasze i delikatnie spłaszcz dłonią każde ciastko (możesz zwilżyć dłonie wodą, aby się nie kleiły). Piecz w temperaturze 180°C przez 12 minut lub do momentu, kiedy krawędzie nabiorą lekko złotego koloru.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze