Chrom organiczny
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuChrom to pierwiastek Å›ladowy regulujÄ…cy gospodarkÄ™ wÄ™glowodanowÄ… i lipidowÄ… w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach ukÅ‚adu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie oraz przyrost tkanki mięśniowej.
Chrom w diecie
Chrom to pierwiastek śladowy, który wzmacnia działanie insuliny oraz reguluje metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek. Jego jony występują w wielu pokarmach spożywczych w postaci soli organicznych. W takiej też postaci są wchłaniane w układzie pokarmowym człowieka.
Bogatym źródłem chromu jest mięso i jego przetwory, a także ryby, owoce morza i jaja. Mniejsze ilości chromu występują w produktach zbożowych oraz niektórych warzywach i owocach.
Przyswajalność chromu w jelitach zwiększają niektóre aminokwasy, czyli glicyna, kwas asparaginowy, oraz witamina C, natomiast ograniczają cukry proste, cynk i żelazo.
W zwiÄ…zku z tym, że chrom jest obecny w wielu produktach spożywczych, zróżnicowana i zbilansowana dieta dostarcza wystarczajÄ…cych iloÅ›ci tego pierwiastka. Dotychczas nie zostaÅ‚o ustalone dzienne zapotrzebowanie na chrom. Jednakże w wielu pracach naukowych przyjmuje siÄ™, że mÅ‚odzież i osoby dorosÅ‚e powinny spożywać okoÅ‚o 30–100 µg dziennie. Aktualnie nie ma dowodów wspierajÄ…cych potrzebÄ™ stosowania suplementacji chromem w ogólnej populacji. Jednakże przyjmowanie wyższych dawek z suplementów diety jest szkodliwe dla zdrowia. Przedawkowanie chromu (>1 mg/dzieÅ„) może uszkadzać strukturÄ™ DNA.
Właściwości chromu organicznego
Pierwiastek ten reguluje metabolizm węglowodanów. W kilku badaniach wykazano, że suplementacja diety chromem zwiększa utratę wagi, a także tkanki tłuszczowej.
Jednakże chrom jest zalecany dla diabetyków, gdyż poprawia insulinowrażliwość komórek oraz obniża stężenie hemoglobiny glikowanej. Podwyższone stężenie glukozy we krwi niekorzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, zmniejszając ich elastyczność. Chrom działa ochronnie na naczynia krwionośne i tkanki, co zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych, jak mikroangiopatia.
Chrom poprzez insulinę zwiększa transport glukozy i aminokwasów do komórek mięśni oraz hamuje działanie enzymów katabolicznych, tym samym może działać jako czynnik anaboliczny. Jednakże ta właściwość nie została dotychczas potwierdzona klinicznie.
Bardzo często chrom jest przyjmowany przez osoby otyłe i z nadwagą w celu odchudzenia. Jednakże należy pamiętać, iż proces odchudzania to odpowiednio zbilansowana dieta i zwiększona aktywność fizyczna. Żadne ogólnodostępne farmaceutyki nie przyczynią się do trwałej utraty wagi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze