Śniadania od Chodakowskiej na okres zimowy. Aż siedem propozycji!
MARTA GRABIEC • dawno temu • 2 komentarzeW okresie zimowym nie mamy dostępu do świeżych owoców czy warzyw. W tym czasie zmagamy się z osłabieniem organizmu i ogólnym złym samopoczuciem. Jedna z najsłynniejszych trenerek w Polsce Ewa Chodakowska podzieliła się na swoim facebookowym profilu przepisami na zdrowe śniadania. Ile ma jej kanapka z awokado i jajkiem kcal? Jak zrobić omlet Chodakowskiej? Sprawdź, co jeść, żeby dobrze zacząć dzień.
Jaglanka ze śliwką — 497kcal
Lista składników:
- kasza jaglana, sucha – 6 łyżek [60g]
- mleko, 2 proc. tłuszczu – ¾ szklanki [180g]
- śliwki suszone, bez pestek — 6 sztuk [16g]
- wiórki kokosowe – 2 łyżki [16g]
- cynamon mielony — szczypta [1g]
- czekolada gorzka – 2 kostki [10g]
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj na mleku. Pod koniec gotowania dodaj cynamon i śliwki. Przełóż do miseczki i posyp wiórkami i cząstkami gorzkiej czekolady.
Kanapki z twarożkiem z awokado i papryką — 451 kcal
Lista składników
- ser twarogowy półtłusty – ½ kostki [100g]
- awokado— 1/3 sztuki [50g]
- chleb żytni razowy – 3 kromki [93g]
- jogurt naturalny, 2 proc. tłuszczu – 2 łyżki [40g]
- papryka zielona, słodka — ¼ sztuki [35g]
- szczypiorek – 2 łyżka [16g]
- pieprz czarny – 2 szczypty [2g]
Przygotowanie:
Awokado ugnieć z jogurtem i przypraw. Na każdej kromce pieczywa rozsmaruj część pasty z awokado. Połóż plaster sera, cząstki papryki i szczypiorek.
Owsianka z kiwi i bananem — 445 kcal
Lista składników
- płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
- kiwi — mała sztuka [80g]
- banan, obrany — mała sztuka [80g]
- mleko migdałowe – ½ szklanki [125g]
- orzechy włoskie – 4 sztuki [16g]
Przygotowanie:
Płatki chwilę podgrzej z mlekiem. Przełóż do miseczki. Dodaj plasterki owoców i orzechy.
Jaglanka z daktylami i orzechami nerkowca — 460 kcal
Lista składników
- daktyle, suszone — 6 sztuk [28g]
- jogurt naturalny, 2 proc. tłuszczu — kubeczek [150g]
- kasza jaglana, sucha – 5 łyżek [50g]
- orzechy nerkowca, surowe –
- 2 łyżki [20g]
- kakao gorzkie, proszek – ½ łyżeczki [2g]
Przygotowanie:
Mus przygotuj wcześniej: daktyle i orzechy zalej wodą do linii owoców. Odstaw na godzinę i zmiksuj. Polej ugotowaną kaszę jogurtem, musem i oprósz kakao.
Kanapki z pastą tuńczykową — 478 kcal
Lista składników
- tuńczyk w wodzie – ½ puszki [65g]
- jogurt naturalny, 2 proc. tłuszczu — 2 łyżki [40g]
- szczypiorek – 2 łyżki [16g]
- chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
- ser feta — plaster [40g]
- pieprz czarny – 2 szczypty [2g]
- papryka czerwona – ½ średniej sztuki [75g]
- banan, obrany — duży [150g]
Przygotowanie:
Rozgnieć widelcem ser, rybę z jogurtem, przyprawami i szczypiorkiem. Wymieszaj składniki na pastę. Posmaruj chleb pastą. Ułóż paseczki papryki. Zjedz banana.
Kanapka z jajkiem
Lista składników
- jaja kurze – 2 sztuki
- awokado – ½ sztuki [70g]
- pomidor — średnia sztuka [200g]
- chleb żytni razowy – 2 kromki [60g]
- bazylia suszona – szczypta [1g]
- oregano suszone — szczypta [1g]
- pieprz czarny — szczypta [1g]
Przygotowanie:
Jajka zrób na sadzone na patelni bez tłuszczu. Przełóż na talerz i ułóż wkoło plasterki pomidora i awokado. Przypraw. Zjedz z pieczywem.
Omlet z cukinią i pomidorami — 418 kcal
Lista składników
- cukinia— mniejsza sztuka [120g]
- jaja kurze – 2 sztuki
- olej rzepakowy — łyżka [10g]
- pomidor — średnia sztuka [150g]
- otręby owsiane – 2 łyżki [20g]
- mleko, 2 proc. tłuszczu – ¼ szklanki [60g]
- sezam — łyżka [10g]
- pietruszka, liście – 3 łyżki [12g]
- sól biała – szczypta [1g]
- pieprz czarny — szczypta [1g]
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcedź z niej nadmiar soku, następnie wymieszaj z roztrzepanym jajkami, otrębami, mlekiem, przyprawami i usmaż na oleju. Przygotuj sałatkę z pomidora i natki. Ułóż sałatkę na omlecie, złóż na pół. Posyp danie sezamem.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze