Serki topione do kanapek. Sprawdziliśmy ich skład

Znajdziemy je w lodówkach wszystkich sklepów spożywczych. Występują w trójkącikach, plastikowych osłonkach i w małych pudełkach. Stosujemy je zamiast masła. To właśnie z nich nasze mamy i babcie nierzadko przygotowują zupy serowe. O czym mowa? O serkach topionych.
Ten artykuł ma 7 stron:

Serki topione w diecie
Czy warto więc sięgać po serki topione?

- Jest to produkt wysokoprzetworzony o słabej wartości odżywczej, za to wysokiej wartości energetycznej. Duża zawartość polifosforanów. To wszystkie stabilizatory, emulgatory i topniki. Mogą one zaburzać gospodarkę elektrolitową i powodować alergie — komentuje dietetyczka.
Zobacz również: Jak powstają serki topione śmietankowe?
Zamiast serków topionych polecamy więc zwykłe, białe serki ziarniste z dodatkiem rzodkiewki bądź pomidora.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze