Serki topione do kanapek. Sprawdziliśmy ich skład
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzZnajdziemy je w lodówkach wszystkich sklepów spożywczych. Występują w trójkącikach, plastikowych osłonkach i w małych pudełkach. Stosujemy je zamiast masła. To właśnie z nich nasze mamy i babcie nierzadko przygotowują zupy serowe. O czym mowa? O serkach topionych.
Ten artykuł ma 7 stron:
Serki topione w diecie
Czy warto więc sięgać po serki topione?
- Jest to produkt wysokoprzetworzony o słabej wartości odżywczej, za to wysokiej wartości energetycznej. Duża zawartość polifosforanów. To wszystkie stabilizatory, emulgatory i topniki. Mogą one zaburzać gospodarkę elektrolitową i powodować alergie — komentuje dietetyczka.
Zamiast serków topionych polecamy więc zwykłe, białe serki ziarniste z dodatkiem rzodkiewki bądź pomidora.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze