Przyprawy, które normalizują poziom cukru we krwi

Prawidłowy poziom cukru we krwi u osoby zdrowej wynosi od 60 do 100 mg/dl. Jeśli wyniki badania ujawnią, że jest podwyższony lub niższy, powinniśmy je powtórzyć i wykonać dodatkowe, które zleci nam lekarz. Skutkiem przecukrzenia może być uszkodzenie nerwów, utrata wzroku, a nawet niewydolność nerek. Ponadto osoby z hiperglikemią są bardziej narażone na zawał serca i udar mózgu. Powikłania mogą doprowadzić nawet do śmierci. Natomiast objawy niedocukrzenia (senność, nudności, osłabienie) pojawiają się powoli. Na początku wystarczy zjeść coś słodkiego, potem — w kolejnych fazach choroby — konieczne jest podawanie glukozy. W przeciwnym wypadku możemy zapaść w śpiączkę. W unormowaniu poziomu cukru we krwi pomogą nam przyprawy. Sprawdź, które z nich wykazują takie właściwości.
Ten artykuł ma 5 stron:

Kurkuma
To jedna z najlepiej przebadanych roślin o działaniu przeciwcukrzycowym.
W piśmie “Diabetic Care” w 2012 r. ukazał się artykuł pt. “Wyciąg z kurkuminy w profilaktyce cukrzycy typu 2”, którego autorzy dowodzą, że kurkuma może nawet zapobiegać tej chorobie. Wyniki opublikowanych badań mówią, że przyjmowanie 6 kapsułek kurkuminy dziennie (po 250 mg każda) przez 9 miesięcy okazało się w 100 proc. skuteczne w przypadku osób w stanie przedcukrzycowym.
Zobacz również: Jakie zioła są dobre na wątrobę?
Ponadto kurkuma ma wpływ na podwyższony poziom cukru we krwi — objaw cukrzycy typu 2. Obecna w niej kurkumina zmniejsza produkcję glukozy i glikogenu w wątrobie. Ponadto stymuluje większy pobór glukozy. Dowiedli tego naukowcy, których artykuł ukazał się w “International Journal of Endocrinology and Metabolism”.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze