Pozornie zdrowa przekąska. W składzie znajdziesz aż osiem łyżeczek cukru
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuZnajdziemy je we wszystkich sklepach i supermarketach. Orzeźwiają oraz dobrze smakują z płatkami bądź jako samodzielna przekąska. Producenci zachwalają jogurty pitne jako źródło owoców, a co za tym idzie – witamin i składników mineralnych. Jak jednak jest naprawdę? Wraz z dietetykiem postanowiliśmy przyjrzeć się składom tych najpopularniejszych. Na naszej liście znajdziemy produkty firmy Mlekpol, Danone, Jogobella. Krasnystaw oraz Jovi.
Ten artykuł ma 5 stron:
Jogurt pitny jeżyna — malina bez laktozy firmy Mlekpol
Na naszej liście znalazł się też produkt dla osób z nietolerancja laktozy. Jogurt pitny o smaku malinowo-jeżynowym firmy Mlekpol w swoim składzie ma wsad owocowy.
Zawiera on cukier, sok jeżynowy i malinowy, skrobię kukurydzianą, fruktozę, koncentrat z marchwi, aronii i winogron oraz aromat. Oprócz tego znajdziemy w nim mleko i żywe kultury bakterii jogurtowych.
— Wsad owocowy to łącznie ok. 3 proc. Jogurt nie ma zbędnych chemicznych ulepszaczy. Minusem jest zawartość cukru. Na dodatek skład wsadu zaczyna się właśnie od niego. Na co to wskazuje? Cukru jest więcej niż owoców. Porcja jogurtu to 23g węglowodanów, czyli odpowiednik 4,5 łyżeczki cukru – wymienia dietetyk.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze