41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temu • 8 komentarzyTo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, wiemy już chyba wszyscy. Jeśli w dodatku każdego dnia decydujesz się na aktywność fizyczną, to równie ważne, jak pierwszy posiłek dnia, jest to, co zjesz po treningu. I chociaż potrzeby pokarmowe każdego z nas zależą od stylu życia i rodzaju pracy, to każdy z nas przed i po treningu powinien zadbać o odpowiednią równowagę węglowodanów, tłuszczów i białek w swoich posiłkach. Pomysłem na to jest przekąska przed treningiem oraz przekąska po treningu. Przedstawiamy 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek. Nie tylko zaspokoją twój głód, ale też dodadzą ci energii i uzupełnią jej braki po treningu.
Ten artykuł ma 10 stron:
Twaróg z miodem
1 szklankę chudego twarogu lub serka wiejskiego połącz z 1 łyżeczką miodu, szczyptą cynamonu i ½ szklanki ziaren zbóż. Takie połączenie sprawi, że gubienie zbędnych kilogramów, które zapoczątkowałeś na siłowni, będzie kontynuowane także w domu.
Jajeczne babeczki
To propozycja dla tych, dla których gotowanie jest przyjemnością i nie sprawia im większych problemów. Wymieszaj 2 jajka z kilkoma listkami świeżego szpinaku. Dodaj starty ser o niskiej zawartości tłuszczu oraz pokrojony plasterek boczku. Taką mieszaninę wylej do foremki na muffiny i piecz, dopóki jajko się nie zetnie.
Napoje izotoniczne
Równie ważne, jak jedzenie jest to, co wypijemy po treningu. Aby szybciej wrócić do formy i zregenerować swoje mięśnie, warto sięgnąć po napoje izotoniczne. Zwróćmy uwagę, aby zawierały jak najwięcej aminokwasów i składników mineralnych, które szybciej przywrócą utraconą na siłowni energię.
Pita i hummus
Już 15-centymetrowy kawałek pity posmarowanej hummusem w ciągu kilku minut doda ci energii. Dzieje się tak, ponieważ pita i hummus w większości składają się z węglowodanów, które w naszych organizmach trawią się bardzo szybko. Dla lepszego efektu pokuś się o samodzielne wykonanie hummusu.
Kanapka z masłem i dżemem
Jeżeli masło orzechowe nie należy do twoich ulubionych produktów, to sięgnij po jego alternatywę, czyli masło migdałowe. 1 łyżkę takiego masła rozsmaruj na 2 kromkach pełnoziarnistego pieczywa. Możesz też nadać kanapce odrobinę słodyczy sięgając po dżem. Pamiętaj jednak, aby wybierać ten o obniżonej zawartości cukru.
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze