41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temu • 8 komentarzyTo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, wiemy już chyba wszyscy. Jeśli w dodatku każdego dnia decydujesz się na aktywność fizyczną, to równie ważne, jak pierwszy posiłek dnia, jest to, co zjesz po treningu. I chociaż potrzeby pokarmowe każdego z nas zależą od stylu życia i rodzaju pracy, to każdy z nas przed i po treningu powinien zadbać o odpowiednią równowagę węglowodanów, tłuszczów i białek w swoich posiłkach. Pomysłem na to jest przekąska przed treningiem oraz przekąska po treningu. Przedstawiamy 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek. Nie tylko zaspokoją twój głód, ale też dodadzą ci energii i uzupełnią jej braki po treningu.
Ten artykuł ma 10 stron:
Krakersy z tuńczykiem
Przygotuj sałatkę z tuńczykiem: 1 puszkę rozdrobnionego tuńczyka wymieszaj z drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi i łyżeczką odtłuszczonego majonezu. Tak powstałą sałatkę nakładaj na krakersy i posypuj ziarnami czarnuszki.
Ryż z masłem orzechowym
Ugotuj dziki ryż i wymieszaj go z łyżką domowego masła orzechowego. Wierzch takiego deseru posyp rodzynkami i szczyptą cynamonu.
Mleko z płatkami
To najczęstsze śniadanie większości z nas. Okazuje się, że powinno być także przekąską po intensywnym wysiłku. Jeśli więc nie masz sił na przygotowanie większego posiłku, do 1 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych wlej 1 szklankę mleka o niskiej zawartości tłuszczu.
Jabłka z serem
Brzmi niezbyt smacznie? Spróbuj, a przekonasz się, że takie połączenie to nie tylko mnóstwo wartości odżywczych, ale także wyjątkowy smak. Pokrój więc jabłka na części i zjedz je z 3 plasterkami żółtego sera o niskiej zawartości tłuszczu.
Czekolada mleczna
To ulubiona przekąska większości łakomczuchów. Jeśli należysz do nich i ty, to po intensywnym treningu masz zielone światło do zjedzenia kilku kostek mlecznej czekolady. Zamiast tego możesz też wypić mleko czekoladowe, które jest doskonałym źródłem węglowodanów i białka.
Omlet z fasolą
Jeśli lubisz warzywa strączkowe, przygotuj omlet z fasolą. Wystarczy wymieszać 4 białka jaj z 15 dag startego sera o obniżonej zawartości tłuszczu i ¼ szklanki czarnej lub czerwonej fasoli. Smaż omlet z dwóch stron, a jeśli lubisz ostre smaki, przygotuj do niego pikantną salsę z pomidorów i papryki.
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze