41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temu • 8 komentarzyTo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, wiemy już chyba wszyscy. Jeśli w dodatku każdego dnia decydujesz się na aktywność fizyczną, to równie ważne, jak pierwszy posiłek dnia, jest to, co zjesz po treningu. I chociaż potrzeby pokarmowe każdego z nas zależą od stylu życia i rodzaju pracy, to każdy z nas przed i po treningu powinien zadbać o odpowiednią równowagę węglowodanów, tłuszczów i białek w swoich posiłkach. Pomysłem na to jest przekąska przed treningiem oraz przekąska po treningu. Przedstawiamy 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek. Nie tylko zaspokoją twój głód, ale też dodadzą ci energii i uzupełnią jej braki po treningu.
Ten artykuł ma 10 stron:
Bananowo-czekoladowe smoothie
Każdy wie, że połączenie smaku banana i czekolady to przyjemność dla kubków smakowych. Zmiksuj więc 1 średniej wielkości banan, 1 łyżkę masła orzechowego, kilka roztopionych kostek gorzkiej czekolady oraz 1 szklankę odtłuszczonego mleka. Na koniec wrzuć kilka kostek lodu.
Zastrzyk białka
Aby wydłużyć czas „zasilania” mięśni składnikami odżywczymi, połącz ½ miarki swojego ulubionego białka z ½ kazeiny, czyli białka, które przez nasz organizm trawione jest znacznie wolniej. Do takiej mieszanki dodaj ulubione świeże lub mrożone owoce.
Mleko bananowe
Najprostszy pomysł na wykorzystanie banana? Zmiksuj go z odtłuszczonym lub migdałowym mlekiem. Taki napój nie tylko odświeża, ale dostarcza też organizmowi mnóstwo protein umożliwiających regenerację mięśni.
Szpinakowy koktajl
Mieszanka 4 szklanek szpinaku, ½ szklanki jogurtu waniliowego, 1 szklanki mleka migdałowego, 1 banana, 1 łyżki masła orzechowego i lodu to nie tylko pyszne, ale też wartościowe połączenie. Po treningu odpocznij z takim koktajlem w ręku, a przekonasz się, że zregenerujesz swoje siły znacznie szybciej.
Pieczona wołowina
Jeśli po treningu dopada cię wilczy głód, przygotuj pieczoną wołowinę. Upiecz ją tylko z dodatkiem soli i pieprzu w specjalnym rękawie do pieczenia. Jako dodatek przygotuj sałatę ze szpinaku lub puree z batatów z masłem.
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze