Niesamowite właściwości przyprawy garam masala

Czy słyszeliście kiedykolwiek o garam masala? Być może kojarzy wam się to z jakimś produktem lub potrawą, ale w rzeczywistości jest to specyficzna mieszanka przypraw prosto z Indii. Nie tylko dodaje naszym daniom wyjątkowego smaku, ale też ma potężne działanie prozdrowotne. Garam masala ma silne właściwości antynowotworowe oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Badania pokazują, że przyprawa ta może również zapobiec zaparciom i stanowi świetny dodatek do diety osób cierpiących na cukrzycę, a także przyczynia się do wzmocnienia ogólnej odporności organizmu.

123rf

Ten artykuł ma 4 strony:

To niesamowite, że wystarczy posypanie potraw przyprawami, aby zapewnić sobie tyle wspaniałych korzyści zdrowotnych. Można je dodać do zup, potraw, dań mięsnych i wegetariańskich.

Co właściwie oznacza "garam masala"?

Garam masala to mieszanka zmielonych, zwykle suszonych przypraw pochodzących z Indii. Garam po indyjsku onacza "ciepły" lub "gorący". Masala to inaczej "przyprawa". Nazwa ta opisuje dowolną mieszankę przypraw stosowaną w kuchni indyjskiej. Oprócz Indii, ta mieszanka przypraw jest również powszechnie stosowana w Pakistanie i innych kuchniach południowoazjatyckich.

Nie wszystkie receptury garam masala są takie same. Istnieje wiele odmian, często w zależności od regionu Indii lub miejscowości pochodzenia, rodzinnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie lub "kaprysu" indywidualnego twórcy. Liczba przypraw w garam masala może być różna, ale są mieszanki, które zawierają nawet 30 składników!

Jakie przyprawy są powszechnie stosowane w garam masala?

Tradycyjna receptura często zawiera czarny pieprz, cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową i kminek. Inne składniki obejmują koper włoski, kolendrę i liście laurowe. 

Niezależnie od tego, jakie przyprawy są używane do stworzenia garam masala, wszystkie są starannie mieszane w celu zapewnienia zrównoważonego smaku, który jest nieco słodki, ale za to całkowicie pozbawiony cukru.

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” 5 zdrowych deserów dla fanów słodkiego smaku 6 przepisów na odchudzające sałatki Przepis na kawowe naleśniki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Przepisy na zdrowe desery bez cukru Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Co się dzieje, gdy pijemy wodę na pusty żołądek? Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Zjadłeś to przed seksem? Będziesz tego żałować Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno

Popularne w tym tygodniu:

Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej 6 przepisów na odchudzające sałatki Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery