Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal

Jeśli masz wrażenie, że w kwestii sałatek nie ma już oryginalnych pomysłów, to wypróbuj tę opcję, która zawiera tylko 171 kalorii na porcję. Subtelny anyżowy smak kopru świetnie współgra z pikantną czerwoną cebulką, cytrusowym aromatem grejpfruta i ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego.

Sałatka z fasolką szparagową

Sałatka z fasolką szparagową (123rf)

Ten artykuł ma 2 strony:

Sałatka z koprem włoskim, czerwoną cebulką, grapefruitem i serem pleśniowym

Składniki:

  • duża czerwona cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki,
  • 3 małe główki kopru włoskiego,
  • 2 różowe grejpfruty pokrojone na kawałki,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 1,5 łyżki octu malinowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich,
  • 115 gramów niebieskiego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę,
  • kawałki orzechów włoskich (opcjonalnie).

Zarówno cebulę, jak i koper należy posiekać i umieścić w dużej misce, dodać kawałki grejpfruta. Musztardę połączyć z oliwą i octem malinowym. Na koniec dodać kawałki sera i opcjonalnie kawałki orzechów włoskich.

Zobacz też: 6 przepisów na odchudzające sałatki

Sałatka z fasolką szparagową i papryką

Kolejna sałatka to jedynie 123 kalorie na porcję. Może być sycącym dodatkiem do dania głównego bądź sama stanowić posiłek, jeśli dodasz do niej odpowiednią ilość białka.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki, przepołowione,
  • 2 żółte papryki, przepołowione,
  • 350–500 gramów zielonej fasolki szparagowej,
  • 140–200 gramów liści sałaty.

Dressing: - 6 łyżek oliwy z oliwek, — 2 łyżki octu balsamicznego, — 1 łyżka cukru stołowego, — 1 łyżka świeżo startego imbiru.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Papryki należy piec przez 20–30 min w 200°C, a następnie obrać ze skórki i pokroić. Fasolkę gotować w wodzie przez 4–5 min i odcedzić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce i polać dressingiem, wymieszać.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Co się dzieje, gdy pijemy wodę na pusty żołądek? Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Racuszki z jabłkiem Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy 6 zdrowych składników do koktajli, których jeszcze nie próbowałaś Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane?

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy