Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal

Jeśli masz wrażenie, że w kwestii sałatek nie ma już oryginalnych pomysłów, to wypróbuj tę opcję, która zawiera tylko 171 kalorii na porcję. Subtelny anyżowy smak kopru świetnie współgra z pikantną czerwoną cebulką, cytrusowym aromatem grejpfruta i ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego.

Sałatka z fasolką szparagową

Sałatka z fasolką szparagową (123rf)

Ten artykuł ma 2 strony:

Sałatka z koprem włoskim, czerwoną cebulką, grapefruitem i serem pleśniowym

Składniki:

  • duża czerwona cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki,
  • 3 małe główki kopru włoskiego,
  • 2 różowe grejpfruty pokrojone na kawałki,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 1,5 łyżki octu malinowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich,
  • 115 gramów niebieskiego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę,
  • kawałki orzechów włoskich (opcjonalnie).

Zarówno cebulę, jak i koper należy posiekać i umieścić w dużej misce, dodać kawałki grejpfruta. Musztardę połączyć z oliwą i octem malinowym. Na koniec dodać kawałki sera i opcjonalnie kawałki orzechów włoskich.

Zobacz też: 6 przepisów na odchudzające sałatki

Sałatka z fasolką szparagową i papryką

Kolejna sałatka to jedynie 123 kalorie na porcję. Może być sycącym dodatkiem do dania głównego bądź sama stanowić posiłek, jeśli dodasz do niej odpowiednią ilość białka.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki, przepołowione,
  • 2 żółte papryki, przepołowione,
  • 350–500 gramów zielonej fasolki szparagowej,
  • 140–200 gramów liści sałaty.

Dressing: - 6 łyżek oliwy z oliwek, — 2 łyżki octu balsamicznego, — 1 łyżka cukru stołowego, — 1 łyżka świeżo startego imbiru.

Zobacz również: Wiosenny detoks

Papryki należy piec przez 20–30 min w 200°C, a następnie obrać ze skórki i pokroić. Fasolkę gotować w wodzie przez 4–5 min i odcedzić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce i polać dressingiem, wymieszać.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Mąka sojowa Czerwona herbata - dobra nie tylko na wspomaganie odchudzania Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Co się stanie, gdy zamienisz cukier na sztuczne słodziki? Dlaczego wolimy frytki od brokuła? Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów Czekoladowe muffiny z ciecierzycy z masłem orzechowym i gorzką czekoladą Ogórkowe smoothie dla dzieci i dorosłych Wegetariańskie placuszki z cukinii z orzechami nerkowca Szparagi – niepozorne źródło cennych składników Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia CHLEB NA DROŻDŻACH CZY NA ZAKWASIE Lody z warzyw i owoców. Bez dodatku cukru, mleka, jajek Prozdrowotne właściwości fiołka trójlistnego Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Co się stanie, jeżeli będziesz pić lampkę wina dziennie? Powody, dla których wakacje all inclusive są niezdrowe Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? 9 rzeczy, których nie powinno się robić przed seksem Co znajdziesz w drinkach spalających tłuszcz? Wody smakowe Jak odkwasić organizm – objawy zakwaszenia, sposoby na odkwaszenie Kosmetyki, które możemy zjeść! Sok z arbuza nie tylko dla dzieci. Jakie ma właściwości? Trądzik pospolity – jaką zastosować dietę aby złagodzić objawy?