Rola magnezu w organizmie
MAGDALENA WAWSZCZAK • dawno temu • 1 komentarzMagnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jego stężenie może się zmniejszać pod wpływem wielu czynników, np. stresu, leków czy zbyt dużego wysiłku fizycznego. Typowymi objawami braku magnezu w organizmie jest ciągłe zmęczenie, rozdrażnienie, brak snu.
Jakie jest zadanie magnezu?
Przede wszystkim bardzo ważna jest właściwa dieta, czyli większa ilość produktów z zawartością witaminy D i wapnia. Są to pierwiastki, które w połączeniu z magnezem wpływają pozytywnie na zęby, kości, zapobiegają osteoporozie. Dlatego należy jeść więcej produktów będących źródłem tych pierwiastków. Dodatkowo dieta może być wspierana suplementami diety.
Jakie są zalety magnezu? Przede wszystkim poprawia trawienie, a także przeciwdziała tworzeniu się piasku i kamieni w nerkach. Wspomaga także kurację astmy, zapalenia oskrzeli, rozszerza drogi oddechowe. Innym zadaniem magnezu jest ochrona organizmu przed toksynami, które znajdują się w owocach i warzywach. Wpływa też pozytywnie na koncentrację i pamięć oraz:
- działa uspakajająco na cały organizm,
- reguluje pracę tarczycy,
- stabilizuje funkcje układu nerwowego,
- dostarcza energię do organizmu,
- łagodzi dolegliwości związane z PMS,
- pomaga zapobiegać migrenie,
- odpowiada za funkcjonowanie układu naczyniowo-sercowego.
Magnez jest także zalecany osobom, u których wymagane jest wspieranie głównego leczenia np. po zawale, ponieważ obniża ryzyko powstawania skrzepów.
Jakie mogą być skutki niedoboru magnezu?
Do najczęstszych przyczyn niedoboru magnezu należą:
- odżywianie dożylne,
- nieodpowiednia dieta,
- nadużywanie alkoholu,
- zbyt częste picie kawy,
- zażywanie niektórych leków moczopędnych i antykoncepcyjnych,
- odchudzanie,
- zbyt długi stres.
W przypadku kobiet zapotrzebowanie na magnez wynosi 300 mg, a u mężczyzn 370 mg. Przy niewłaściwej diecie, przemęczeniu i stresie odnotowuje się wysoki niedobór magnezu.
Jak może skutkować niedobór magnezu? Efekty to:
- powtarzające się skurcze mięśni,
- nerwowość i rozdrażnienie,
- zmęczenie,
- kołatanie serca,
- zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór.
Produkty bogate w magnez
Zaliczamy do nich:
- produkty zbożowe,
- orzechy,
- owoce morza,
- kasza jęczmienna,
- warzywa strączkowe,
- szpinak,
- ryby,
- żółte sery,
- fasola,
- kasza gryczana.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze