Olej lniany - właściwości, zastosowanie

... Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3, alfa linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E ... nienasycone kwasy tłuszczowe z uwagi na fakt, że są ...

dawno temu

Zalety diety czereśniowej

... Sezon na czereśnie rozpoczęty! Te soczyste owoce nie tylko doskonale smakują, ale też są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Niektórzy z ich pomocą chcą stracić zbędne kilogramy. ...

dawno temu

Pozornie zdrowa przekąska. W składzie znajdziesz aż osiem łyżeczek cukru

... , a co za tym idzie – witamin i składników mineralnych. Jak jednak jest naprawdę? Wraz z dietetykiem postanowiliśmy przyjrzeć się składom tych najpopularniejszych. Na naszej liście znajdziemy produkty firmy Mlekpol, Danone, Jogobella. Krasnystaw ...

dawno temu

Właściwości orzechów laskowych

... Orzechy laskowe są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Dostarczają witamin z grupy B, które pozytywnie działają na układ nerwowy. Zawierają też magnez - niezwykle ważny dla prawidłowej pracy mięśni. ...

dawno temu

Jajko sadzone na diecie? Tak, ale w odpowiednim połączeniu

... Uwielbiamy jajka. Są bogactwem witamin, przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów. Powinny być więc jednymi z głównych produktów znajdujących się w naszej diecie. Niestety, wielu z nas z nich rezygnuje ... to też bogactwo kwasów omega-3, które ...

dawno temu

Co zjeść na kolację? - dieta na dobry sen, dieta dla aktywnych

... odżywcze, czyli pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone oraz węglowodany złożone, a także witaminy i sole mineralne. Odpowiednio zbilansowana kolacja wspomaga regenerację organizmu oraz jego prawidłowe funkcjonowanie. ... do ...

dawno temu

Właściwości orzechów makadamia

... orzechów na świecie. To źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych i antyoksydantów. Wystarczy zjeść kilka, aby dostarczyć sobie porcję prozdrowotnych składników. Jakie właściwości mają orzechy makadamia? ... może pomóc ...

dawno temu

Czy ryż jest dobry na odchudzanie? Ryż na diecie. Który ryż na odchudzanie?

... Ryż na odchudzanie W ryżu znajdują się spore pokłady witaminy A, B, D i E, jak również wiele w nim przeciwutleniaczy. Ryż to ponadto doskonałe źródło błonnika, który pęczniej w żołądku i daje ... , który posiada zdolność usuwania toksyn z ...

dawno temu

Kwaśny smak w zdrowej diecie. Szczaw - właściwości. Zupa szczawiowa na diecie

... Czy szczaw jest zdrowy, czy zupa szczawiowa jest zdrowa? Szczaw powinien być elementem zdrowej diety ze względu na zawartość witamin i minerałów. Należy go jednak spożywać z umiarem, gdyż nadmiar ... to 50-100 gramów w potrawie uzupełnionej o ...

dawno temu

Jak jeść aby nie chorować i wzmocnić odporność?

... lniany – 2 łyżki Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwzapalnie, wzmacniająco i regenerująco. Nie zapominajmy, że witaminy A, D, E, K – w tym antyoksydacyjne – rozpuszczają ... – wspomniane kwasy tłuszczowe omega-3 oraz ...

dawno temu

Czosnek w diecie sportowca

... bowiem w wiele witamin (m.in. witaminę A, C, D, PP, witaminy z grupy B), nie brakuje mu również cennych pierwiastków (tj. magnez, potas, żelazo). Czosnek jednak znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości ...

dawno temu

Płatki orkiszowe - przepisy, właściwości, zastosowanie

... Płatki orkiszowe produkuje się ze zmiażdżonych ziaren orkiszu. W płatkach orkiszowych znajdziemy dużo witamin i składników mineralnych. Co ważne płatki orkiszowe mogą posłużyć do wzmocnienia ... orkiszowe to źródło białka, błonnika, żelaza, ...

dawno temu

Grzyby zamiast mięsa. Pieczarki jako składnik diety odchudzającej

... kwasy tłuszczowe, witaminy (z grupy B oraz D, A i E), składniki mineralne (potas, miedź, selen, jod). 570 Pieczarki warto jeść w trosce o zdrowie. Badania naukowców dowiodły, że ekstrakt z pieczarek ... odporność, jak również dlatego, że są ...

dawno temu

Czy można jeść surowe pieczarki? Co stanie się, gdy zjesz surową pieczarkę?

... Są jednymi z najzdrowszych i najbezpeczniejszych grzybów. Bez przeszkód mogą jeść je także dzieci. Pieczarki to skarbnica witamin i antyoksydantów. Czy można jeść surowe pieczarki? Sos pieczarkowy ... i powoduje, że składniki, jakie się z nim ...

dawno temu

Jak przygotować stek z tuńczyka?

... cennymi właściwościami zdrowotnymi. Jest on bogaty w witaminę D, która w ludzkim organizmie pełni niezwykle istotną rolę. Uczestniczy w procesie wchłaniania wapnia i fosforu, dzięki czemu odpowiada ... za kształtowanie się kości. Witamina D ...

dawno temu

Soki oczyszczające - 5 przepisów na pozbycie się toksyn. Soki detox - oto zasady

... witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz dodają energii. Kilkudniowy detoks sokami to też sposób na piękną cerę i odzyskanie dobrego samopoczucia. Przekonani? Do oczyszczania organizmu sokami potrzebne są jedynie świeże owoce i warzywa oraz ...

dawno temu

Wegańskie odżywki białkowe - suplementacja na diecie wegańskiej

... , dlatego podkreśla się, że osoby na diecie bezmięsnej powinny suplementować witaminę B12 oraz witaminę D, a także kwasy omega-3. Witamina B12 zawarta jest w mięsie, witaminę D powinien ...

dawno temu

Jakie mięso dla sportowca? Podpowiadamy!

... i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu. Osoby aktywne powinny również wiedzieć, że w mięso z indyka jest źródłem witaminy D oraz B3 . Niacyna (B3)pomaga zachować ... zdrową skórę i przyczynia się do ...

dawno temu

Dynia na odchudzanie - wartości odżywcze dyni

... Dynia to warzywo o niskiej kaloryczności, które dostarcza błonnika pokarmowego. Jest również lekkostrawne, dlatego powinno stanowić składnik jadłospisu osoby na diecie odchudzającej. Dynia jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Jakie? ...

dawno temu

Zalety kiszenia produktów spożywczych

... Kiszone produkty spożywcze, takie jak kiszone ogórki czy sfermentowany ryż, zwany koji, są zdrowe. Warto je jeść ze względu na zawartość składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Ponadto proces kiszenia sprzyja uwalnianiu błonnika ...

dawno temu

Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

... Oleje roślinne to bogactwo wartościowych składników. Dostarczają witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Przez to korzystnie wpływają na kondycję skóry oraz funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Sprawdź, jakie właściwości mają ...

dawno temu

Przepis na masło migdałowe

... Migdały to podstawa na diecie. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, mogą się też poszczycić wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na długo. Jeśli nie chcesz chrupać orzechów - spróbuj masła migdałowego. To samo ...

dawno temu

Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą (WIDEO)

... Owoce i warzywa to podstawa zbilansowanej diety. Wiedzą o tym wszyscy dbający o zdrowie. Są cennym źródłem witamin i składników mineralnych wzmacniających system odpornościowy. Czy zawsze jednak są dobre dla naszego organizmu? Niekoniecznie. Są ...

+ Pokaż więcej