Figi - dietetyczna przekąska

... , wzmacniają serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są świetnym źródłem błonnika – suszone figi mają go najwięcej ze wszystkich suszonych owoców. Obniżają ciśnienie, poprawiają pamięć, a także chronią skórę przed szkodliwym działaniem ...

dawno temu

Rabarbar- czy warto go jeść ?

... Rabarbar jest to warzywem które posiada całe grono właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Jest także skarbnicą witamin i błonnika dlatego warto włączyć go do diety w trakcie trwającego sezonu. Skąd do nas przywędrował i jakie ma ...

dawno temu

Produkty, po których błyskawicznie rośnie brzuch

... Rezygnujemy z gazowanych napojów na rzecz świeżo wyciskanych soków, wybieramy chleb pełnoziarnisty zamiast białego, sięgamy po batonik z błonnikiem, omijając czekoladowe wyroby. Wydaje ... Warzywa strączkowe Są doskonałym źródłem białka, a w ...

dawno temu

Węglowodany w kulturystyce - czy są potrzebne?

... Skąd bierze się ta energia? Ludzki organizm jest nastawiony tak, aby czerpać energie z jak najłatwiejszego i najbardziej dostępnego źródła, w przypadku człowieka są to cukry ... również zacznie szukać alternatywnego źródła, aby zaspokoić głód ...

dawno temu

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

... Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje witamin, soli mineralnych oraz odpowiednich składników odżywczych. Ich doskonałym źródłem są warzywa, które powinny znaleźć się w zróżnicowanym, codziennym jadłospisie. Jednak nie po ...

dawno temu

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

... Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją w przeziębieniach i ...

dawno temu

Przepis na leśne smoothie

... Owocowy koktajl to doskonały pomysł na śniadanie. Smoothie dostarczają białka i witamin. Poza tym są źródłem węglowodanów, które naładują nas solidną dawką energii. Spróbujecie? ...

dawno temu

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka? (WIDEO)

... Jaja to źródło ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Zaleca się, by każdy z nas spożywał przynajmniej dwa jaja w tygodniu. Jak zareaguje na to organizm? ...

dawno temu

Koktajle odchudzające - odchudzanie, przepisy

... charakteryzują się bogactwem składników odżywczych, witamin i soli mineralnych oraz oczywiście błonnika. Koktajle odchudzające polecane są osobom dbającym o zgrabną sylwetkę, dążącym do upragnionej wagi ... , grejpfruty regulują metabolizm ...

dawno temu

Właściwości jajek

... Jajka to jedne z najlepszych źródeł białka - podstawowego budulca komórek. Dostarczają witamin oraz związków mineralnych, dlatego warto jeść je regularnie. ...

dawno temu

Dynia na odchudzanie - wartości odżywcze, zupa, pestki dyni

... Dynia powinna stanowić składnik diety odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna, lekkostrawna i bogata w błonnik pokarmowy. Co więcej, warzywo odkwasza organizm, a to właśnie brak równowagi kwasowo-zasadowej stanowi niejednokrotnie przyczynę ...

dawno temu

Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami

... Wrap z kurczakiem w grilla to propozycja na lekkostrawny i niskokaloryczny obiad lub kolację dla osób na diecie. Porcja tego dania dostarcza bowiem niewiele ponad 300 kalorii i 5 gramów błonnika ... świeżych sałat i pieczoną marchewką. 493 ...

dawno temu

Sportowy lockdown? Wróć na siłownię bezpiecznie!

... Jak wynika z ostatniego badania naukowców z Uniwersytetu w Oslo, treningi na siłowni i w klubie fitness nie wiążą się z podwyższonym ryzykiem rozprzestrzeniania koronawirusa (źródło). Wnioski te potwierdza ...

6 dni temu

4 sposoby, aby jeść więcej białka każdego dnia

... , ciecierzyca, soczewica, groch, są świetne roślinne źródła białka. Powinny znaleźć się w menu nie tylko wegetarian i wegan, ale również osób, które na co dzień nie stronią od mięsa. Dietetycy radzą, aby 1-2 ... źródłem białka i wcale nie są ...

dawno temu

5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska

... Koktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan cery, pomagają redukować wagę i oczyszczają ...

dawno temu

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

... Dobre rady Produkty pełnoziarniste należy kupować jak najbliżej oryginalnego źródła. Poza tym należy zwracać uwagę na porcje. Dowiedz się, które 8 węglowodanów może znajdować się w twojej diecie ... nie jest zastraszająca (około 18 gramów na ...

dawno temu

Oto 3 bardzo dobre powody, aby wybierać orzechy pekan

... Orzechy słusznie uważane są za bardzo zdrową przekąskę. Oprócz błonnika i białka roślinnego, wypełnione po brzegi są zdrowymi tłuszczami, witaminami, minerałami oraz antyutleniaczami. Wśród ... , że proces ten powoduje duży wzrost ryzyka ...

dawno temu

Wpływ wody na odchudzanie

... Woda jest źródłem życia. Jej niedobór prowadzi do osłabienia organizmu, problemów z oddychaniem i utrzymaniem właściwego ciśnienia krwi. Woda odgrywa też niebagatelną rolę w procesie odchudzania. Osobom na diecie zaleca się spożywanie wody z ...

dawno temu

Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

... barwę, dostarczają również magnezu, kwasu foliowego, potasu oraz witaminy C. Najbogatszym źródłem chlorofilu są młode warzywa liściaste. Przypisuje się mu korzystne działanie w łagodzeniu stanów ... , do potraw zawierających szczawiany dodawaj ...

dawno temu

Przepis na zdrowy sernik bez sera

... Masz ochotę na zdrowe ciasto? To dla Ciebie doskonała propozycja. Ten sernik to źródło wielu cennych składników pokarmowych. Bez mąki i bez sera, ale za to słodki. ...

dawno temu

Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami

... Pestki moreli gorzkiej są bogatym źródłem licznych witamin. Zawierają witaminę B17, B6, B1, minerały oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. ...

dawno temu

Cztery produkty, które lepiej jeść ze skórką

... się najcenniejsze składniki odżywcze – witaminy, błonnik, minerały. Oto cztery przykłady produktów, których skórki lepiej nie wyrzucać. ... około cztery razy więcej błonnika niż miąższ tych owoców oraz dużo histaminy i przeciwutleniaczy, które ...

dawno temu

Białko a odchudzanie. Dieta bogatobiałkowa - najważniejsze fakty

...  - są bogatym źródłem białka, zawierają mało tłuszczu, dają na dłużej uczucie sytości. Organizm podczas trawienia białka spala więcej energii, niż w przypadku trawienia węglowodanów czy tłuszczu. Najnowsze ... się i ryzyko wystąpienia wielu ...

dawno temu

Żelazo w diecie kobiet ciężarnych

... . Nadmierna podaż błonnika, fitynianów, szczawianów, wapnia czy cynku, a także łączenie produktów w nie obfitujących z tymi będącymi głównym donorem żelaza potrafi skutecznie pogarszać ... , źródła, krótka charakterystyka W żywności możemy ...

+ Pokaż więcej