Jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Cztery produkty, które lepiej jeść ze skórką

... się najcenniejsze składniki odżywcze – witaminy, błonnik, minerały. Czasami zapewne zastanawiacie się, jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Odpowiadamy. ... . To dlatego, że zawiera około cztery razy więcej błonnika niż miąższ tych owoców oraz ...

dawno temu

Białko a odchudzanie. Dieta bogatobiałkowa - najważniejsze fakty

...  - są bogatym źródłem białka, zawierają mało tłuszczu, dają na dłużej uczucie sytości. Organizm podczas trawienia białka spala więcej energii, niż w przypadku trawienia węglowodanów czy tłuszczu. Najnowsze ... się i ryzyko wystąpienia wielu ...

dawno temu

Dieta na odporność - czyli fakty i mity o jedzeniu, które zwalcza przeziębienie

... i błonnika pokarmowego. O czym mowa? Wśród dostępnych zimą źródeł witaminy C najlepiej sprawdzą się: kapusta (zarówno surowa, jak i kiszona), czerwona papryka, cytrusy i kiwi. Rosół Najpopularniejszy ... , jest obecność lotnych, organicznych ...

12 miesięcy temu

Koktajl energetyczny - koktajl z pietruszki

... są bogatym źródłem witaminy C oraz beta-karotenu i folacyny, które korzystnie wpływają na skórę. Ponadto natka pietruszki wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn. ... koktajl do wysokiej szklanki i udekoruj natką ...

dawno temu

Właściwości cykorii. Cykoria - dlaczego warto jeść?

... nad innymi jest to, że smakuje pysznie nie tylko na surowo, ale także w wersji smażonej i pieczonej. Co jednak ważniejsze, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, których działanie na nasz organizm jest już znane od setek ...

dawno temu

Dieta w niedoczynności tarczycy - jakie daje efekty i co należy jeść? Sprawdź przepisy i jadłospis

... i żelazo, ponieważ te składniki są odpowiedzialne za dobre działanie tarczycy. Warto też pamiętać, że przepisy diety powinny zawierać również błonnik, ponieważ pomaga on w perystaltyce jelit, która jest wolniejsza w przypadku niedoczynności ...

dawno temu

Żelazo w diecie kobiet ciężarnych

... . Nadmierna podaż błonnika, fitynianów, szczawianów, wapnia czy cynku, a także łączenie produktów w nie obfitujących z tymi będącymi głównym donorem żelaza potrafi skutecznie pogarszać ... , źródła, krótka charakterystyka W żywności możemy ...

dawno temu

Dieta białkowa - przepisy i jadłospis. Efekty przyjdą bardzo szybko

... źródłem białka. Z napojów zaś dozwolone są kawa, herbata oraz oczywiście woda. Należy też unikać cukru, lecz dozwolone jest używanie słodziku. Trzeba też pamiętać, aby jedynie ograniczać spożycie ... tłuszczu, a nie unikać go zupełnie. ...

dawno temu

Jesienna dawka witamin - warzywa i owoce sezonowe

... . do prawidłowego procesu widzenia, a także dla utrzymania dobrego stanu skóry i błon śluzowych. Dynia jest też dobrym źródłem zaliczanej do polifenoli luteoliny, a także witaminy E i błonnika pokarmowego ... z grupy karotenoidów, w tym ...

dawno temu

5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska

... Koktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan ... też: Przyprawy w kuchni Niektóre źródła ...

dawno temu

Fantazja fasolowa

dawno temu

Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą (WIDEO)

... Owoce i warzywa to podstawa zbilansowanej diety. Wiedzą o tym wszyscy dbający o zdrowie. Są cennym źródłem witamin i składników mineralnych wzmacniających system odpornościowy. Czy zawsze jednak są dobre dla naszego organizmu? Niekoniecznie. Są ...

dawno temu

Dynia na odchudzanie - wartości odżywcze, zupa, pestki dyni. Jakie właściwości ma dynia?

... Jeśli zastanawiacie się, czy dynia jest lekkostrawna, spieszymy z odpowiedzią. Dynia powinna stanowić składnik diety odchudzającej. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i bogata w błonnik pokarmowy ... warzywa to zaledwie 26 kcal. Co więcej, dynia ...

dawno temu

Wpływ wody na organizm - jak picie wody wpływa na odchudzanie?

... Wpływ wody na organizm jest niepodważalny. Woda jest źródłem życia. Jej niedobór prowadzi do osłabienia organizmu, problemów z oddychaniem i utrzymaniem właściwego ciśnienia krwi. Woda odgrywa ... Prozdrowotne właściwości wody Bez jedzenia ...

dawno temu

Dieta paleo - na czym polega? Dieta paleo - zasady

... Dieta paleo - na czym polega? To dieta, która zakłada powrót do nawyków żywieniowych człowieka paleolitycznego. Jej podstawę stanowią źródła białka - dziczyzna i owoce morza. Tłuszcze nasycone ... paleo powinny spożywać chude mięso. Najlepszym ...

dawno temu

Dietetyczna tortilla z kurczakiem - przepis na zdrowy wrap

... błonnika pokarmowego. Fani awokado mogą dodać 1/3 tego warzywa do listy składników, pamiętając o tym, że wartość kaloryczna posiłku wzrośnie o 50 kcal. Jeśli zainteresowała cię fit tortilla z kurczakiem, dobrze trafiłeś. Oto przepis na pyszny i ...

dawno temu

Dynia na odchudzanie - wartości odżywcze dyni

... Dynia to warzywo o niskiej kaloryczności, które dostarcza błonnika pokarmowego. Jest również lekkostrawne, dlatego powinno stanowić składnik jadłospisu osoby na diecie odchudzającej. Dynia jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Jakie? ...

dawno temu

Zalety kiszenia produktów spożywczych

... Kiszone produkty spożywcze, takie jak kiszone ogórki czy sfermentowany ryż, zwany koji, są zdrowe. Warto je jeść ze względu na zawartość składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Ponadto proces kiszenia sprzyja uwalnianiu błonnika ...

dawno temu

Przepis na masło migdałowe

... Migdały to podstawa na diecie. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, mogą się też poszczycić wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na długo. Jeśli nie chcesz chrupać orzechów - spróbuj masła migdałowego. To samo ...

dawno temu

Brownie z buraka

... Burak to źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego działania organizmu. Ciekawym sposobem jest wykorzystanie go do słodkich wypieków. Buraki nadają piękny kolor, nawilżają ciasto i dostarczają niezbędnych mikro i mikroskładników. ...

dawno temu

Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

... barwę, dostarczają również magnezu, kwasu foliowego, potasu oraz witaminy C. Najbogatszym źródłem chlorofilu są młode warzywa liściaste. Przypisuje się mu korzystne działanie w łagodzeniu stanów ... , do potraw zawierających szczawiany dodawaj ...

dawno temu

Dieta na trądzik - jadłospis. Przykładowe dania na trądzik

... Dieta antytrądzikowa powinna być bogata w witaminy i pierwiastki mineralne, których właściwości działają zapobiegawczo i łagodząco na rozwój problemu. Muszą się w niej znaleźć produkty będące źródłem ... w leczeniu trądziku Jak wspomniano ...

dawno temu

Zdrowe muffinki dyniowe

... Rewelacyjne, zdrowe orkiszowe muffinki dyniowe. Idealne na śniadanie czy też na zdrową pełną błonnika przekąskę w ciągu dnia! Dynia jest bogata w witaminy oraz minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk. Warto po nią sięgać, tym bardziej w ...

+ Pokaż więcej