Soki – czy wiesz, które są naprawdę zdrowe?

... Dietetycy potwierdzają, że jedzenie surowych owoców jest doskonałą alternatywą dla soków owocowych. Miąższ zawiera bowiem dodatkowo błonnik i inne substancje odżywcze. Zjedzenie owocu stanowi również doskonałą przekąskę i powoduje uczucie ...

dawno temu

Najzdrowsze zupy świata

... Są lekkie, rozgrzewające i zdrowe – nie powinniśmy rezygnować z zup w codziennym menu. Dostarczają witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Odpowiednio przygotowane nie zawierają zbyt wielu kalorii, a przy tym są sycące. ... ...

dawno temu

Przekąski, które spalają tłuszcz

... Nie ma posiłków, które dosłownie spalają tłuszcz w momencie, gdy je jesz. Natomiast mądry dobór składników pozwala na rozsądne gospodarowanie energią, którą dostarczamy swojemu organizmowi. Susan Bowerman, uznany dietetyk, zaleca, by posiłki ...

dawno temu

Arginina dla sportowców. Naturalne źródła, efekty stosowania i skutki uboczne

... i borykające się z nadwagą. 46345 Naturalne źródła L-argininy L-arginina znajduje się przede wszystkim w produktach białkowych. Powszechnie dostępnymi źródłami tej substancji są między innymi ...

dawno temu

5 suszonych owoców, które pomagają schudnąć

... Chociaż suszone owoce są dość kaloryczne (to wynik mniejszej zawartości wody), stanowią bardziej skoncentrowane źródło składników odżywczych niż surowe. Większość tych owoców ma jednak niski indeks glikemiczny. Są bardziej sycące, dlatego warto ...

dawno temu

Oczyszczanie jelit - sposoby, dieta

... Oczyszczanie jelit z zalegających resztek pokarmowych zapobiega chorobom jelit. Dieta uboga w błonnik pokarmowy oraz mała aktywność fizyczna sprzyjają zaparciom oraz formowaniu kamieni kałowych w jelitach. Odpowiednio zbilansowana dieta ...

dawno temu

Śniadania, których należy unikać na diecie odchudzającej

... śniadanie, które pomoże zredukować masę ciała, powinno być bogate w błonnik pokarmowy, białko i zdrowe tłuszcze. Zatem których dań powinniśmy unikać na diecie? ... , zdrowych tłuszczów i białka. 721 Najlepiej zatem zamienić je na domowej ...

dawno temu

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

... nie jest największym źródłem witamin i składników odżywczych. Przedstawiamy listę 10 innych, które swoim składem i prozdrowotnymi właściwościami dorównują działaniu jarmużu. ... pokarmów przyjmowanych w ciągu dnia i powoduje utratę masy ciała. ...

dawno temu

Wegesportowiec - dieta bezmięsna a intensywny wysiłek fizyczny

... antyoksydanty nie tylko neutralizują wolne rodniki, ale też wspomagają wydolność organizmu. Wspomniane białko z kolei dostarczyć mogą produkty pochodzenia roślinnego. 45987 Głównym źródłem białka ...

dawno temu

Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej

... Nasiona chia są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Dostarczają pełnowartościowego białka i rozpuszczalnego błonnika. Zalety tych ziarenek dostrzega też Ewa Chodakowska, która proponuje dodawać je do deserów. ... — ...

dawno temu

Wafle ryżowe i pieczywo chrupkie - jeść czy nie?

... Niskokaloryczne i zdrowe – tak najczęściej określa się wafle ryżowe oraz pieczywo chrupkie, które zajmują kilka półek w dziale ze zdrową żywnością. Według jednych są źródłem złożonych węglowodanów ... Wafle ryżowe Wafle ryżowe składają się ...

dawno temu

Zalety wody bakłażanowej. Zrób samodzielnie w domu

... Kiedyś z powodu ciemnej barwy uważano je za trujące. Dzisiaj są w większości naszych kuchni. Bakłażany mają wiele właściwości prozdrowotnych. Możemy z nich też przygotować smaczną i zdrową wodę. To cenne źródło witamin i składników mineralnych. ...

dawno temu

Skuteczne tabletki na odchudzanie

... Tabletki na odchudzanie to środki wspomagające redukowanie tkanki tłuszczowej. Skuteczny preparat odchudzający to ten, który zawiera błonnik. Aby zmniejszyć apetyt, warto sięgać po środki na odchudzanie, które zawierają teofilinę, kofeinę lub ...

dawno temu

Zaburzenia flory bakteryjnej a odchudzanie

... , a dotychczasowe diety nie przynosiły efektu, być może warto zwiększyć ilość spożywanych probiotyków. Są one dostępne w formie suplementu diety w postaci tabletek, kropli, proszku. Źródłem ...

dawno temu

6 zalet zielonych koktajli

... Wśród zalet zielonych koktajli wskazuje się m.in. redukcję zbędnych kilogramów, poprawę stanu skóry, oczyszczenie organizmu z toksyn. Napoje te są elementem jadłospisu zdrowej diety. Zielone koktajle są łatwe i szybkie pod względem przygotowania ...

dawno temu

3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej

... albo jako podwieczorek. Zaspokoją głód i dostarczą błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Ewa Chodakowska na swoim profilu w serwisie społecznościowym zachęca do ich spożycia w następujący sposób: „Wypij swoją dzienną dawkę ...

dawno temu

Tabletki odchudzające - które suplementy są skuteczne?

... jego zawartości, co przedkłada się na uczucie sytości i rzadsze podjadanie. Najpopularniejszym wypełniaczem jest oczywiście błonnik, który wchodzi w skład wielu warzyw. Nie tylko wpływa on na redukcję ... masy ciała, ale jest też znaczącym ...

miesiąc temu

Zdrowe desery z nasion chia

... Masz ochotę na coś słodkiego? Po zjedzeniu takiego deseru nie będziesz mieć wyrzutów sumienia. Nasiona chia są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, białka oraz wielu minerałów. Wystarczy kilka dodatków, by wyczarować z nich słodki pudding ...

dawno temu

5 zaskakujących produktów, w których ukrywa się cukier!

... z grupy B, magnezu, wapnia, błonnika, a ponadto są źródłem oczyszczonych węglowodanów, utwardzonych tłuszczów roślinnych, cukru, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Przykładowy skład jasnego ... guar, guma ksantanowa, ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść jajka na diecie?

... Dieta osoby odchudzającej się powinna obfitować w produkty bogate w białko. Jednym z najlepszych źródeł tego składnika są jajka. Pełne witamin, związków mineralnych, a przy tym łatwe do przyrządzenia. Dlaczego warto częściej jeść jajka? ... albo ...

dawno temu

Figi - dietetyczna przekąska

... , wzmacniają serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są świetnym źródłem błonnika – suszone figi mają go najwięcej ze wszystkich suszonych owoców. Obniżają ciśnienie, poprawiają pamięć, a także chronią skórę przed szkodliwym działaniem ...

dawno temu

Rabarbar- czy warto go jeść ?

... Rabarbar jest to warzywem które posiada całe grono właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Jest także skarbnicą witamin i błonnika dlatego warto włączyć go do diety w trakcie trwającego sezonu. Skąd do nas przywędrował i jakie ma ...

dawno temu

Produkty, po których błyskawicznie rośnie brzuch

... Rezygnujemy z gazowanych napojów na rzecz świeżo wyciskanych soków, wybieramy chleb pełnoziarnisty zamiast białego, sięgamy po batonik z błonnikiem, omijając czekoladowe wyroby. Wydaje ... Warzywa strączkowe Są doskonałym źródłem białka, a w ...

+ Pokaż więcej