Najbardziej sycące produkty
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzTo, co jemy, w różny sposób wpływa na uczucie sytości. Niektóre produkty na dłużej hamują uczucie głodu, co sprawia, że przy kolejnym posiłku jemy mniej, a przez to możemy łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Oto najbardziej sycące produkty, które warto włączyć do codziennej diety. Są sycące i mało kaloryczne.
Co sprawia, że produkt jest sycący?
Jedzenie, które zaspokaja głód na długo, zwykle posiada następujące cechy:
- wysoka zawartość białka: badania pokazują, że białko to najbardziej sycący składnik odżywczy;
- wysoka zawartość błonnika: spowalnia on opróżnianie żołądka i wydłuża czas trawienia;
- duża objętość – niektóre produkty zawierają dużo wody czy powietrza, co również wpływa na uczucie sytości;
- niska zawartość kalorii na swoją wagę — takie produkty są zwykle bogate w błonnik i wodę, ale ubogie w tłuszcz.
Gotowane ziemniaki
Ziemniaki w przeszłości były bardzo demonizowane, ale w rzeczywistości są zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Gotowane, nieobrane ziemniaki to dobre źródło witaminy C i potasu. Zawierają też dużo wody, a w porównaniu do innych bogatych w węglowodany produktów, są bardzo sycące.
Jajka
Jajka są niezwykle zdrowe i pełne składników odżywczych - większość z nich znajduje się w żółtku, a są to m. in. antyoksydanty, takie jak luteina i zeaksantyna, które mają korzystny wpływ na zdrowie oczu. Co więcej, jaja są świetnym źródłem wysokiej jakości białka — jedna duża sztuka zawiera 6 gramów, włącznie ze wszystkimi dziewięcioma kluczowymi aminokwasami.
Owsianka
Owsianka to popularny wybór na śniadanie — i dobrze, bo ma mało kalorii i jest znakomitym źródłem błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego. Owsianka daje uczucie sytości na dłużej niż inne płatki śniadaniowe. To zasługa dużej ilości błonnika, oraz tego, że podczas gotowania płatki owsiane wchłaniają dużo wody.
Ryby
Ryby zawierają duże ilości białka wysokiej jakości oraz kwasów tłuszczowych omega 3. Według badań, omega 3 zwiększają uczucie sytości u ludzi z nadwagą oraz otyłych. To doskonały wybór na zdrowy obiad, ponieważ zaspokajają głód i są źródłem wielu cennych witamin i minerałów.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze