Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 3 komentarzeDo prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje witamin, soli mineralnych oraz odpowiednich składników odżywczych. Ich doskonałym źródłem są warzywa, które powinny znaleźć się w zróżnicowanym, codziennym jadłospisie. Jednak nie po wszystkie warto sięgać o tej porze roku.
Ten artykuł ma 6 stron:
Pakowana zielenina
Pakowane zielone warzywa są zazwyczaj umyte i wstępnie posiekane. To bardzo wygodne, bo wystarczy tylko wrzucić je do swojej ulubionej sałatki. Jednak proces, przez który przechodzą, zanim trafią na talerz, pozbawia je witaminy C. Burak liściowy zamknięty w opakowaniu ma jej aż o 50 proc. mniej.
Zamiast zielonych sałat wybierz jarmuż – jest wytrzymały na temperatury, a jego zielone liście dodadzą ci energii. Oprócz witaminy C zawiera również wapń, witaminę K, A, potas i żelazo. Do sałatki z jarmużem koniecznie dodaj odrobinę soku z cytryny oraz sól himalajską – w ten sposób jego liście będą słodsze i bardziej miękkie.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze