Odmiany śliwek i ich zastosowanie
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temuPrunus domestica to Å›liwa domowa wystÄ™pujÄ…ca na Å›wiecie w ponad 6 tys. odmian. Wszystkie z nich sÄ… krzyżówkami dzikich Å›liw: tarniny, aÅ‚yczy i lubaszki, popularnie znanej jako mirabelka. To wÅ‚aÅ›nie ich owoce tak zafascynowaÅ‚y Europejczyków, że postanowili uzyskać z nich odmiany jadalne. DziÅ› Å›liwki sÄ… niezastÄ…pione w kuchni. Możemy tworzyć z nich kompoty, marmolady, dżemy, powidÅ‚a, sorbety, marynaty i sosy. Åšliwki nie tylko poprawiajÄ… smak potraw, ale także posiadajÄ… wiele cennych dla zdrowia wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci – regulujÄ… trawienie, chroniÄ… przed wolnymi rodnikami, sÄ… źródÅ‚em wielu witamin i bÅ‚onnika. Dowiedz siÄ™, które odmiany sÄ… najbardziej wartoÅ›ciowe dla organizmu.
Ten artykuł ma 6 stron:
Renkloda
Ta odmiana śliwy domowej doskonale nadaje się do zrobienia powideł. Potrzebne będą ci tylko dwa składniki: renklody i cukier.
Åšliwki umyj i wydryluj, włóż do garnka i ugotuj na najmniejszym ogniu, nie mieszajÄ…c (wówczas powidÅ‚a mogÄ… siÄ™ przypalić). Gotuj przez okoÅ‚o 6 godzin, aż osiÄ…gnÄ… oczekiwanÄ… konsystencjÄ™ i odstaw je na jeden dzieÅ„. NastÄ™pnego dnia zagotuj je ponownie (wystarczy 30–40 minut), dodajÄ…c okoÅ‚o 200 g cukru. GorÄ…ce powidÅ‚a włóż do wyparzonych i suchych sÅ‚oików, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze