Odmiany śliwek i ich zastosowanie
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temuPrunus domestica to Å›liwa domowa wystÄ™pujÄ…ca na Å›wiecie w ponad 6 tys. odmian. Wszystkie z nich sÄ… krzyżówkami dzikich Å›liw: tarniny, aÅ‚yczy i lubaszki, popularnie znanej jako mirabelka. To wÅ‚aÅ›nie ich owoce tak zafascynowaÅ‚y Europejczyków, że postanowili uzyskać z nich odmiany jadalne. DziÅ› Å›liwki sÄ… niezastÄ…pione w kuchni. Możemy tworzyć z nich kompoty, marmolady, dżemy, powidÅ‚a, sorbety, marynaty i sosy. Åšliwki nie tylko poprawiajÄ… smak potraw, ale także posiadajÄ… wiele cennych dla zdrowia wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci – regulujÄ… trawienie, chroniÄ… przed wolnymi rodnikami, sÄ… źródÅ‚em wielu witamin i bÅ‚onnika. Dowiedz siÄ™, które odmiany sÄ… najbardziej wartoÅ›ciowe dla organizmu.
Ten artykuł ma 6 stron:
Mirabelka
Mirabelka rośnie w całej Polsce, bardzo często dziko. Jest źródłem glukozy, fruktozy oraz sacharozy. Śliwka ta jest bogata w prowitaminę A, witaminy C, E, K, B6, pektyny i garbniki. Odnajdziemy w niej potas żelazo, wapń, magnez, polifenole oraz błonnik. Ma silne działanie oksydacyjne, w związku z czym hamuje powstawanie wolnych rodników. Z mirabelki możemy przygotować różnego rodzaju galaretki, kompoty, marmolady, konfitury i dżemy. Podobnie jak inne odmiany śliwy domowej, pomaga pozbyć się złego cholesterolu, usuwa z organizmu zbędny tłuszcz, reguluje pracę jelit oraz przeciwdziała zaparciom.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze