Zimne ziemniaki - indeks glikemiczny. Dlaczego warto jeść zimne ziemniaki?
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuZiemniaki uważane są za warzywo narodowe Polaków. I choć ostatnimi czasy często zastępowane są przez ryż, kasze czy makarony, to czy ktokolwiek wyobraża sobie niedzielnego schabowego bez porcji ziemniaków? Okazuje się jednak, że jeśli oprócz smaku, zależy nam na ich prozdrowotnych właściwościach, powinniśmy ugotować je wcześniej i zjeść ziemniaki na zimno. To zaskakujące, ale zimne ziemniaki dla cukrzyków to dobre rozwiązanie. Wpłyną one bowiem pozytywnie na poziom cukru we krwi, a nawet pomogą w profilaktyce raka jelita grubego.
Ten artykuł ma 5 stron:
Obniża poziom glukozy we krwi — indeks glikemiczny ziemniaki gotowane zimne
Gotowane ziemniaki posiadają dość wysoki indeks glikemiczny (ok. 85–95). Co innego, jeśli następnie je schłodzimy i schowamy na pewien czas do lodówki. Na drugi dzień zjesz zimne ziemniaki — indeks glikemiczny będzie zdecydowanie niższy!
Okazuje się, że zimne ziemniaki na stałe powinny wejść do diety wszystkich osób, dla których wskazane są produkty o niskim indeksie glikemicznym. Skrobia oporna obniża poziom glukozy we krwi oraz zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Dzieje się tak, ponieważ uwrażliwia komórki organizmu na insulinę. Co to oznacza w praktyce? Następuje wyrzut mniejszej ilości insuliny, która w dużej ilości obciąża trzustkę.
Jeśli więc zmagasz się z cukrzycą lub insulinoopornością, myśląc o jutrzejszym posiłku, ugotuj ziemniaki już dziś i włóż je do lodówki. Twój organizm ci za to podziękuje.
Zobacz też: Insulinooporność — co to takiego? Na czym polega?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze