Zimne ziemniaki - indeks glikemiczny. Dlaczego warto jeść zimne ziemniaki?
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuZiemniaki uważane są za warzywo narodowe Polaków. I choć ostatnimi czasy często zastępowane są przez ryż, kasze czy makarony, to czy ktokolwiek wyobraża sobie niedzielnego schabowego bez porcji ziemniaków? Okazuje się jednak, że jeśli oprócz smaku, zależy nam na ich prozdrowotnych właściwościach, powinniśmy ugotować je wcześniej i zjeść ziemniaki na zimno. To zaskakujące, ale zimne ziemniaki dla cukrzyków to dobre rozwiązanie. Wpłyną one bowiem pozytywnie na poziom cukru we krwi, a nawet pomogą w profilaktyce raka jelita grubego.
Ten artykuł ma 5 stron:
Dba o układ pokarmowy
Powstająca podczas schłodzenia ziemniaków skrobia oporna to naturalny prebiotyk. Prebiotyki to substancje, które nie są trawione w układzie pokarmowym, za to są doskonałym pokarmem dla probiotyków, czyli dla drobnoustrojów korzystnie wpływających na pracę jelit. Prebiotyki wpływają też na odpowiednią florę bakteryjną jelit, zapobiegając biegunce i zaparciom.
W wyniku fermentacji skrobi opornej powstaje kwas masłowy, który pełni ogromną rolę w ochronie układu pokarmowego przed nowotworem jelita grubego i okrężnicy. Odpowiednią ilość kwasu masłowego zapewni naszemu organizmowi dostarczenie mu skrobi opornej, np. z zimnych ziemniaków.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze