Zimne ziemniaki - indeks glikemiczny. Dlaczego warto jeść zimne ziemniaki?
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuZiemniaki uważane są za warzywo narodowe Polaków. I choć ostatnimi czasy często zastępowane są przez ryż, kasze czy makarony, to czy ktokolwiek wyobraża sobie niedzielnego schabowego bez porcji ziemniaków? Okazuje się jednak, że jeśli oprócz smaku, zależy nam na ich prozdrowotnych właściwościach, powinniśmy ugotować je wcześniej i zjeść ziemniaki na zimno. To zaskakujące, ale zimne ziemniaki dla cukrzyków to dobre rozwiązanie. Wpłyną one bowiem pozytywnie na poziom cukru we krwi, a nawet pomogą w profilaktyce raka jelita grubego.
Ten artykuł ma 5 stron:
Skrobia oporna
Dlaczego warto jeść ziemniaki na zimno? Chodzi o skrobię oporną. Skrobia jest wielocukrem złożonym, który znajdziemy w produktach takich jak ziemniaki, kukurydza, strączki czy pszenica. Podobnie jak inne wielocukry złożone, składa się z łańcucha cząsteczek glukozy. Jednak im jest on dłuższy, tym trudniej jest naszemu organizmowi ją strawić.
To właśnie dlatego wszystkie produkty wysokoskrobiowe należy poddać obróbce termicznej — rozplątuje ona zbyt długi łańcuch glukozy. Czasem jednak zbyt duża ilość strawionej skrobi powoduje przeładowanie organizmu glukozą.
Aby temu zapobiec, należy schłodzić produkty ze skrobią.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze