Zimne ziemniaki - indeks glikemiczny. Dlaczego warto jeść zimne ziemniaki?
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuZiemniaki uważane są za warzywo narodowe Polaków. I choć ostatnimi czasy często zastępowane są przez ryż, kasze czy makarony, to czy ktokolwiek wyobraża sobie niedzielnego schabowego bez porcji ziemniaków? Okazuje się jednak, że jeśli oprócz smaku, zależy nam na ich prozdrowotnych właściwościach, powinniśmy ugotować je wcześniej i zjeść ziemniaki na zimno. To zaskakujące, ale zimne ziemniaki dla cukrzyków to dobre rozwiązanie. Wpłyną one bowiem pozytywnie na poziom cukru we krwi, a nawet pomogą w profilaktyce raka jelita grubego.
Ten artykuł ma 5 stron:
Polepszy wchłanianie magnezu i wapnia
Masz problemy ze skurczami bądź słabymi zębami? Dzięki zimnym ziemniakom o nich zapomnisz. Skrobia oporna poprawia wchłanianie do organizmu magnezu i potasu, czyli składników, których niedobór prowadzi do skurczy mięśni i osłabienia kości.
Wspomniana już fermentacja skrobi powoduje wytworzenie w organizmie znanego nam już kwasu masłowego, ale także propionowego i octowego. Te z kolei sprawiają, że w układzie pokarmowym dochodzi do spadku pH i tworzy się w nim kwaśne środowisko, które sprzyja lepszemu wchłanianiu składników mineralnych.
Zobacz także: Rola magnezu w organizmie
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze