Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzImbir to nie tylko smaczny dodatek do zup i dań mięsnych. Znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Często pijemy herbatę imbirową, gdy dopadnie nas przeziębienie. Pomaga wtedy m.in. złagodzić ból gardła, ponieważ ma działanie odkażające. Zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze.
Ten artykuł ma 3 strony:
Napar z imbiru
Wystarczy przyjmować 3 g imbiru dziennie, aby zaobserwować jego pozytywny wpływ na stan zdrowia (należy do grupy bardzo ostrych przypraw o działaniu drażniącym, więc nadmiar imbiru nie jest stanem pożądanym). Możemy dodawać go w postaci surowej albo sproszkowanej do potraw kuchni azjatyckiej, a także ciast (marchewkowego) i zup (z dyni). Warto też wykorzystać imbir do przygotowania naparu.
Napar z imbiru — lista składników:
- 3 g mielonego imbiru,
- 1 szkl. wody,
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie),
- sok z cytryny (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy sproszkowany imbir. Odstawiamy na 5 min, aby się zaparzył. Na koniec, żeby poprawić walory smakowe, możemy dodać sok z cytryny i miód. Gotowe!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze