Desery z jabłek. Trzy proste przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuJesienne wypieki nie mogą obejść się bez jabłek. To czas, gdy na niedzielnym stole królują szarlotki, a w całym domu unosi się zapach cynamonu. Jako że aktualnie jabłek mamy pod dostatkiem, przygotowałam kilka przepisów na desery z ich wykorzystaniem.
Szarlotka
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 4 łyżki mleka
- 5 łyżek stewii w pudrze
- łyżeczka proszku do pieczenia
Zobacz też: Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wykładamy dno foremki.
Składniki na masę jabłkową:
- 2 kg jabłek
- stewia w pudrze
- cynamon
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy stewię i cynamon według uznania. Mieszamy i wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch jabłek ścieramy (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Gotowe ciasto można posypać stewią w pudrze.
Ryż zapiekany z jabłkami
Składniki:
- 200 g (1 szklanka) sypkiego ryżu
- ok. 500 ml mleka 2 proc. tłuszczu
- 6 łyżek stewii w pudrze
- PAM do spryskania formy
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 laska wanilii
- 1 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wsypujemy ryż do garnka, wlewamy mleko i doprowadzamy je go wrzenia. Dodajemy 3 łyżki stewii, wanilię oraz małą szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15–20 minut, aż ryż będzie miękki. W tym czasie 1–2 razy mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej mleka.
Równocześnie przygotowujemy jabłka: obieramy je, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce. W garnku lub większej patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy 3 łyżki stewii, a po chwili wrzucamy jabłka. Wlewamy sok z cytryny i smażymy, co chwilę mieszając, przez ok. 10 minut (aż jabłka zmiękną). Dodajemy łyżeczkę cynamonu i znów mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę żaroodporną (o średnicy ok. 25 cm) lub prostokątną (ok. 17 cm x 22 cm) spryskujemy PAM-em, wykładamy połową ryżu, a następnie jabłkami. Tę warstwę przykrywamy resztą ziarenek. Na wierzchu rozkładamy olej kokosowy.
Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wierzch oprószamy resztą cynamonu, wykładamy do miseczek. Deser można podawać z jogurtem naturalnym.
Jabłka pieczone z orzechami laskowymi i rodzynkami
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- PAM do spryskania blachy
Przygotowanie:
Mieszamy rodzynki z orzechami, olejem kokosowym i miodem. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne spryskujemy PAM-em. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, do środka wkładamy nadzienie. Układamy owoce na blasze. Pieczemy przez ok. 30 minut. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Autorka tekstu: Emilia Mościcka, Zdrowo uzależniona
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze