Czy chleb jest zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 1 komentarz30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Teraz uległo to zmianie. Zmniejszenie popytu na pieczywo może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników. Czy tak jest w rzeczywistości? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP fitness obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać. Czy chleb jest zdrowy? Odpowiadamy.
Czy pieczywo jest zdrowe?
Chleb zawiera cenne składniki, takie jak węglowodany złożone, błonnik, minerały i witaminy. Węglowodany dostarczają niezbędnej energii dla organizmu, a błonnik daje uczucie sytości, która utrzymuje się przez następne 3–4 godziny.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?
Zdrowy chleb to taki, który został wykonany z mąki sitkowej (typ 1400), graham (typ 1850), razowej (typ 2000) lub z pełnego przemiału (typ 3000). Taki bochenek ma wysoką wartość odżywczą i dostarcza odpowiedniej ilości błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Jeśli więc pytacie, czy chleb graham jest zdrowy, odpowiedź brzmi "tak".
Jak rozpoznać chleb dobrej jakości?
Zawsze warto zapytać sprzedawcę, jaki produkt poleca. Zwracajmy uwagę na wygląd zewnętrzny oraz strukturę miąższu. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca, środek zwarty, porowaty i sprawiający wrażenie wilgotnego. Nie może rozpadać się podczas krojenia i smarowania.
Ważny jest kolor – chleb żytni razowy jest szarobrązowy. Rude lub czekoladowe zabarwienie pieczywa to zasługa karmelu lub słodu jęczmiennego. W ten sposób producenci fałszują barwę, by upodobnić bochenek do razowego.
Biały chleb
Zdrowy chleb wykonany jest z mąki, wody, soli, drożdży lub zakwasu. Przed zakupem należy dokładnie przyjrzeć się etykiecie ze składem. Im więcej mąki nieprzetworzonej, tym lepiej. Wszelkie dodatki obniżają wartość odżywczą chleba. Jakość pieczywa można też ocenić po tym, jak się starzeje. Chleb nafaszerowany chemią pleśnieje, dobry chleb pszenny tylko czerstwieje, a żytni twardnieje.
Zobacz też: Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb?
Popularny biały chleb pszenny robi się jednak z mąki właściwie pozbawionej błonnika. Po zjedzeniu kromki poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta i równie szybko opada. Po krótkim czasie odczuwamy zmęczenie i głód, instynktownie sięgamy więc po kolejny posiłek, najczęściej obfitujący w cukry proste.
Jakich składników powinniśmy unikać?
Prawdziwy, zdrowy chleb zawiera tylko naturalne składniki. Wszystkie chemiczne dodatki nie tylko pogarszają walory smakowe, ale też negatywnie wpływają na zdrowie. Po spożyciu sztucznych substancji mogą się pojawić nudności, biegunki, bóle głowy, alergie skórne.
Zobacz też: Chemia na talerzu, czyli o kwasach i zasadach w codziennej diecie
Do wypieku chleba używa się wielu konserwantów i "polepszaczy", które mają przedłużać trwałość bochenka. Lista szkodliwych dodatków jest długa, ale najczęściej na etykiecie można spotkać takie jak: karmel amoniakalny, dioctan sodu, dwutlenek siarki, fosforany oraz kwasy (cytrynowy, sorbinowy, propionowy). Jeśli w składzie jest wiele substancji o obco brzmiących nazwach, lepiej sięgnąć po inny chleb.
Czy to prawda, że chleb tuczy?
Chleb wyprodukowany z mąki o niskim stopniu przemiału i jedzony z umiarem nie tuczy, ale sprzyja zdrowiu. Dostarcza energii do codziennego funkcjonowania, niezbędnych witamin i minerałów. Daje uczucie sytości, dzięki czemu zapobiega podjadaniu między posiłkami, a w konsekwencji – tyciu.
Można więc uznać, że nawet pomaga w odchudzaniu. Chleb razowy bogaty jest w witaminy z grupy B, które są niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego, układu krwionośnego i pracy serca. Witaminy biorą też udział w procesach przemiany materii i w ten sposób sprzyjają odchudzaniu. Dlatego nie należy się obawiać chleba – nawet podczas diety.
Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?
Tak, jeśli nie zawiera sztucznych dodatków. Biały chleb pszenny z mąki o wysokim stopniu przemiału jest ubogi w błonnik, minerały i witaminy. Pozostaje jednak źródłem energii biorącej się z węglowodanów złożonych.
10 najlepszych źródeł błonnika | |
---|---|
Produkt | Ilość błonnika (g/100 g produktu) |
Otręby pszenne | 42.4 |
Fasola biała — nasiona suche | 15.7 |
Soja — nasiona suche | 15.7 |
Groch — nasiona suche | 15 |
Figi suszone | 12.9 |
Migdały | 12.9 |
Płatki żytnie | 11.6 |
Morele suszone | 10.3 |
Płatki pszenne | 10.1 |
Śliwki szuszone | 9.3 |
Osoby z chorobami układu pokarmowego, takimi jak refluks, zgaga, wrzody żołądka, nadwrażliwość jelita cienkiego, źle tolerują ciemny chleb na zakwasie. Powinny więc sięgać po chleb pszenny dobrej jakości.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze