Sery, których należy unikać
EWA RYCERZ • dawno temuSer jest jedną z najpopularniejszych przekąsek. Dodajemy go do ciast, dań wytrawnych i na słodko, jemy na kanapkach, posypujemy nim makaron. Kupując ser, kierujemy się niestety częściej ceną niż jego właściwościami odżywczymi. Nie zawsze zwracamy też uwagę na gatunek. A to błąd, ponieważ nie każdy ser jeść warto. Poniżej wymieniamy sery, których należy unikać. Z tego artykułu dowiesz się m.in., czy ser cheddar jest zdrowy.
O ile powinniśmy dość często spożywać goudę czy twaróg, to ser gruyere, mascarpone czy cheddar powinniśmy raczej unikać. Oto kilka gatunków sera, których lepiej nie kupować.
Mascarpone
Ser, który najczęściej używany jest jako dodatek do serników. Smaczny, o słodkawym smaku. Doskonały do deserów oraz jako naturalny zagęszczacz w pikantnych potrawach. Niestety, mascarpone ma jedną ogromną wadę. Zawiera ogromną dawkę tłuszczu: ok. 50 proc.
Mascarpone unikać powinny osoby, które mają problemy z wątrobą oraz sercem. Już jedna łyżka tego gatunku sera dostarcza organizmowi 10 proc. dziennej porcji cholesterolu. Regularne jego spożywanie może stwarzać ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Z każdej sytuacji jest jednak wyjście. Zastąp mascarpone ricottą lub jogurtem greckim.
Cheddar
Cheddar to ser angielski, produkowany z krowiego mleka. Zalicza się go do serów podpuszczkowych, dojrzewających, twardych. Gatunek ten jest bardzo charakterystyczny — ma żółtopomarańczową barwę oraz kwaskowaty i orzechowy smak. Zawiera sporo tłuszczu — ok. 25 proc.
Czy ser cheddar jest zdrowy? Cheddar jest źródłem witaminy A, beta-karotenu oraz wapnia. Niestety zawiera bardzo dużo soli. Eksperci zalecają, by nie spożywać go zbyt często, właśnie ze względu na jej wysoki poziom.
Brytyjska organizacja "Consensus Action on Salt and Health" przeanalizowała składy różnych gatunków sera. Stwierdziła, że najwięcej soli zawiera właśnie cheddar.
Gruyere
Ser gruyere to krowi ser szwajcarski. Ma charakterystyczny smak — lekko orzechowy, ale łagodny. Dojrzewa 3, 6 lub 9 miesięcy.
Niestety, gruyere jest serem bardzo kalorycznym. Już jeden jego plasterek zawiera 200 kalorii i 18 g tłuszczu. Tłuszczów nasyconych w 100 g gruyere znajdziemy ok. 5 g. To niemało. Jeden solidny plasterek tego gatunku sera i dzienną dawkę tłuszczów nasyconych masz z głowy.
Ser gruyere — zamiennik? Zastąp go serem emmental lub jarlsberg.
Sery owcze
Sery owcze są bardziej przyjazne dla środowiska niż sery krowie, a w dodatku nie ma w nich szkodzących zdrowiu substancji. Takie przekonanie panuje wśród konsumentów. Niestety, jest w tym niewiele prawdy.
Eksperci z Finlandii przyjrzeli się obecności metanu w serach owczych, krowich i kozich. Wyniki porównali. Okazało się, że sery owcze zawierają najwięcej metanu. Najmniej miały sery kozie.
Limburger
Kremowy, farmerski ser z płukaną skórką. W smaku pikantny, aromatyczny, o mięsistej konsystencji. Im starszy, tym bardziej korzenny ma smak. Doskonały do kanapek i tostów, można jeść go także z owocami i warzywami.
Zastrzeżenia może budzić proces produkcji limburgera. Podczas tradycyjnego wyrobu, gdy ser jest płukany, może dojść do wzrostu bakterii Brevibacterium epidermidis oraz Brevibacterium linens. Mogą być one odpowiedzialne za zatrucie pokarmowe, biegunkę lub mdłości.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze