5 zapachów, które zmniejszają apetyt
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuW obliczu głodu zmysł węchu staje się bardziej wydajny i podnosi atrakcyjność niektórych zapachów. Celem jest skuteczniejsze znalezienie pożywienia. Wyniki badań przeprowadzonych przez Europejską Radę ds. Badań Naukowych z dr Giovannim Marsicano na czele (opublikowane w tytule „Nature Neuroscience”) udowodniły, że zmysł węchu odgrywa ważną rolę w regulowaniu apetytu, a zapach potraw może go zmniejszać lub wzmagać (inicjuje on mechanizmy w mózgu, które są za to odpowiedzialne).
Ten artykuł ma 5 stron:
Zapach oliwy z oliwek
Wyniki badań naukowców z German Research Center for Food Chemistry wykazały, że oliwa z oliwek również ma wpływ na zahamowanie łaknienia. Udowodniono, że zapach tego tłuszczu pomaga osiągnąć poczucie satysfakcji w żołądku. Co więcej, w organizmach badanych osób zaobserwowano wzrost hormonu szczęścia, serotoniny, która jest powiązana z sytością (reguluje uczucie głodu).
Ponadto, okazuje się, że na skutek wzbogacenia jogurtu o kilka kropel oliwy z oliwek danie staje się bardziej sycące. Pięciuset uczestników badania przeprowadzonego w 2013 roku przez naukowców z Munich Technische Universitaet i Uniwersytetu Wiedeńskiego otrzymywało nabiał wzbogacony o ten tłuszcz. W rezultacie spożyli oni mniejszą liczbę kalorii, a tym samym schudli.
Te wyniki potwierdziło kolejne badanie, w którym zamiast płynnego tłuszczu wykorzystano ekstrakt aromatu oliwy z oliwek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze