5 zapachów, które zmniejszają apetyt
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuW obliczu głodu zmysł węchu staje się bardziej wydajny i podnosi atrakcyjność niektórych zapachów. Celem jest skuteczniejsze znalezienie pożywienia. Wyniki badań przeprowadzonych przez Europejską Radę ds. Badań Naukowych z dr Giovannim Marsicano na czele (opublikowane w tytule „Nature Neuroscience”) udowodniły, że zmysł węchu odgrywa ważną rolę w regulowaniu apetytu, a zapach potraw może go zmniejszać lub wzmagać (inicjuje on mechanizmy w mózgu, które są za to odpowiedzialne).
Ten artykuł ma 5 stron:
Olejki eteryczne
Olejki eteryczne mają pozytywny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie — pomagają się zrelaksować albo skoncentrować uwagę, ale i przyspieszają odchudzanie. Niektóre z nich mogą ograniczyć napady głodu.
Osobom na diecie odchudzającej szczególnie polecany jest olejek grejpfrutowy. Warto wąchać go 6 razy dziennie (jednorazowo robimy 3 do 5 wdechów). Zdaniem badaczy, zmniejszenie apetytu to wynik interakcji zachodzącej pomiędzy jego aromatem a enzymami, które znajdują się w wątrobie.
Ponadto przyspiesza tempo metabolizmu, dzięki czemu organizm sprawniej wykorzystuje zapasy tłuszczu do produkowania energii. W zapanowaniu nad nadmiernym apetytem przydatne będą też inne olejki eteryczne, na przykład miętowy i z kopru włoskiego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze