Jakie właściwości ma bób?
MAGDALENA PIETRAS • dawno temu • 1 komentarzBób to popularne warzywo strączkowe. Nie bez przyczyny gości na wielu stołach. Jest smaczne, sycące, a przede wszystkim zawiera cenne składniki odżywcze – takie jak białko, żelazo czy kwas foliowy. Wpływa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy. Chroni przed anemią i rakiem szyjki macicy.
Bób towarzyszy nam od zawsze – wspominano o nim już w starożytnych pismach. Roślina jest łatwa w uprawie. Sezon co prawda przypada na lato, jednak bób doskonale nadaje się do mrożenia. Świeży należy przechowywać w lodówce.
Bób można gotować na parze lub tradycyjnie, w wodzie. Młode nasiona mają miękką skórkę, więc można nawet spożywać je na surowo. Pamiętajmy jednak, że bób jest ciężkostrawnym warzywem i dobrze dołączyć do niego zioła wspomagające pracę układu trawiennego, np. koper.
Poniżej przedstawimy korzyści płynące ze spożywania bobu. To letnie warzywo ma nam naprawdę dużo do zaoferowania. Na kolejnych stronach znajdziecie przeciwwskazania do spożywania bobu i propozycje potraw z tym warzywem.
WŁAŚCIWOŚCI BOBU | |
---|---|
SKŁADNIK | ZASTOSOWANIE |
Kwas foliowy – 100 g bobu zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik |
Podczas ciąży chroni przed powstaniem wad rozwojowych u dziecka, zapewnia właściwy rozwój układu nerwowego malucha;
Działa krwiotwórczo, pozwala zapobiec anemii;
Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy;
Poprawia samopoczucie. |
Białko
|
Może zastępować mięso czy jajka w diecie wegan i wegetarian |
Błonnik
|
Oczyszcza jelita z toksycznych związków;
Doskonale syci;
Normuje stężenie glukozy we krwi. |
Żelazo
|
Działa krwiotwórczo, chroni przed anemią;
Wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego;
Wpływa korzystnie na pracę mięśni;
Bierze udział w procesach detoksykacyjnych. |
Lewodopa
|
Wspomaga proces leczenia choroby Parkinsona (osoby z parkinsonem, które przyjmują leki, powinny przed spożyciem bobu skontaktować się z lekarzem) |
Witamina B12
|
Działa krwiotwórczo, chroni przed anemią;
Uspokaja;
Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie; układu nerwowego. |
Węglowodany
|
Dodają energii |
Magnez
|
Wzmacnia mięśnie;
Usprawnia działanie układu nerwowego;
Poprawia pamięć i koncentrację;
Obniża ciśnienie krwi. |
Fosfor
|
Odpowiada za zdrowe i mocne kości;
Usprawnia działanie układu nerwowego;
Pomaga zachować równowagę;
zasadowo-kwasową w organizmie. |
Istnieją również przeciwwskazania do spożywania bobu. Na szczęście jest ich znacznie mniej niż zalet.
PRZECIWWSKAZANIA DO SPOŻYWANIA BOBU | |
---|---|
SKŁADNIK |
DZIAŁANIE |
Związki purynowe |
Przyczyniają się do powstania kamieni w nerkach. |
Oligosacharydy |
Powodują wzdęcia. |
Na kolejnych stronach znajdziecie bardzo apetyczne propozycje wykorzystania bobu w kuchni.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze